Annons

För tredje året i rad presenterar kommunen ett starkt bokslut och vinsten förra året blev hela 69, 6 miljoner kronor, vilket motsvarar 1 739 kronor per kommuninnevånare. Förklaringen bakom de fina siffrorna är kommunens stora kapitalinnehav på närmare en miljard kronor som förra året gav en avkastning på hela 8,8 procent vilket motsvarar 78 miljoner kronor.
– Utöver det starka resultatet har vi också en stark balansräkning med ett eget kapital motsvarande 49 177 kronor per kommuninvånare. Med detta ligger vi i topp bland Sveriges kommuner, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg, fp, i årsredovisningen och noterar samtidigt att det inte är den styrande treklöverns bokslut utan ett facit för den tidigare socialdemokratiska ledningen.
– Och vi är självklart nöjda, det är viktigt att ha ordning på ekonomin för att kunna satsa på viktiga reformer för kommunens framtida utveckling, poängterade oppositionsrådet Niklas Karlsson, s.

Men enigheten om tolkningen av de positiva siffrorna blev inte långvarig när fullmäktige fastställde bokslutet för 2006. Från den styrande treklöverns sida varnade man för att driftbudgeten för 2007 riskerar att gå med underskott.
– Driftbudgeten uppgår till 103,3 procent av skatteintäkterna och det innebär att vi är beroende av ett finansnetto på 53 miljoner kronor för att inte hamna på ett minusresultat, konstaterade Torkild Strandberg och kanske är det också förklaringen till varför den styrande treklövern inte föreslår någon skattesänkning det goda resultatet till trots.

Annons
 

Från oppositionens sida ser man inga problem med underbalanseringen av driftbudgeten.
– Nej, vi har ett avkastningskrav på 5,75 procent för kommunens placeringar och det måste man räkna med när man gör upp budgeten. Kommunens ekonomi är stark och det finns utrymme för offensiva satsningar, poängterade Niklas Karlsson och lovade att utveckla synpunkterna när det är dags för den årliga budgetdebatten i juni månad.

Förutom avkastningen på det placerade kapitalet så fortsatte utförsäljningen av kommunala tomträtter att generera kapital, förra året gav försäljningen kommunen 27 miljoner kronor. Noteras skall att försäljningen av tomträtterna återinvesterats i det omfattande markköpet av Svalöf-Weibull som säkrar mark för kommunens utbyggnad under överskådlig tid och lite till. Det krävdes tre voteringar i fullmäktige innan den styrande treklövern med stöd av Sverigedemokraterna kunde reducera Äldre- och omsorgsnämndens budget med fyra miljoner kronor. Socialdemokraterna och vänstern ville använda pengarna till offensiva satsningar och reserverade sig mot beslutet.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser