Annons

Uppskattat arbetstidsschema får fortsätta gälla

Att arbeta tre dagar och var fri i tre dagar på ett rullande schema blir nu möjligt inom kommunens äldreomsorg. Detta står klart efter den utvärdering som gjorts av den så kallade 3-3 modellen som testats i några år på två av kommunens äldreboende.
– Utvärderingen visar att de som nu jobbar inom systemet trivs och därför ser vi det som lämpligt att erbjuda alla avdelningar som vill går över till 3-3 modellen också skall få chansen, förklarar äldre- och omsorgsnämndens ordförande Viveka Skantz ,m, och tillägger samtidigt att det inte är helt enkelt.
– Det krävs att personalen är överens eftersom systemet ställer stora krav på samarbete.

När kommunen våren 2005 valde att prova systemet på två äldreboende, Blomstertäppan, våningarna A och B och Södra Långgatans äldreboende, var syftet att undersöka om det gav en positiv inverkan på sjukfrånvaron, höjde kvalitén på verksamheten genom en ökad kontinuitet och att se undersöka om systemet var självfinansierande och i bästa fall gav ett visst överskott.
– Vi har fått positiva besked på alla frågorna och därför vill vi nu göra det möjligt för andra avdelningar att också prova modellen.
Till bilden hör emellertid att en av avdelningarna gått i från 3-3 modellen eftersom det var svårt att få de enskilda medarbetarnas schema att stämma med vardagslivet utanför jobbet.
– Det passar inte alla att jobba efter ett så strikt schema och därför är det viktigt att hela personalgruppen är enig innan man går över till 3-3 modellen, påpekar Anders Westin, s, och tillägger att kommunens som tog initiativet, Lindesberg, lämnat modellen helt.
– Där skenade kostnaderna eftersom man inte hade kontroll på personalbehovet. Det misstaget har vi inte gjort och därför har det också fungerat bra på de två platser som nu arbetar efter modellen.

Annons
 

Principen bakom 3-3 modellen är att man arbetar tre dagar och är ledig tre dagar. Detta innebär att man enligt schema arbetar hälften av årets dagar. Utöver de ordinarie dagarna skall varje anställd arbeta 127,5 timmar per år vilket motsvarar minst 15 extra dagar per år. Resterande tid, 214 timmar, utgör förtroendetid som den enskilde disponerar själv.
– Utvärderingen visar att förtroendetiden huvudsakligen använts till egna aktiviteter, förklarar Viveka Skantz och kommentarerna från de anställa har också varit positiva.
– Detta är det bästa schema jag någonsin haft. Jag känner mig alltid utvilad och glad när jag kommer till jobbet, efter att jag varit ledig i tre dagar. När vi började med 3-3 så började jag styrketräna och jogga vilket ledde till att jag gick ner i vikt och mår därför mycket bättre idag, svarade en anställd och enligt utvärderingen upplevs arbetstidsmodellen så positiv att det största hotet är att inte få fortsätta arbeta enligt 3-3 modellen. Ett problem som nu alltså är undanröjt.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser