Annons

Ny halvö på Hven

Kustlinjen och backafallen syd om Kyrkbacken ser sedan ett par dagar tillbaka lite annorlunda ut.
– Troligtvis skedde raset i torsdags, berättar venbon Eva Billberg och beskriver skredet som det största på platsen på 25 år.
Ett par meter Salix-odling har strukit med och en tillfälligt ny halvö har tagit plats i sundet.
– Vattnet är rejält grumligt av leran som löses upp cirka hundra meter ut, uppskattar Eva Billberg.

Ven har under vintern drabbats hårt av erosion. I januari gjorde stormen Per att Hakenstigen åter är ofarbar.
– Detta är ett betydligt större skred men det drabbar naturligtvis hårdare på Hakenstigen, då många turister och boende använder sig av den, menar Eva Billberg.

Annons
 

När det gäller Hakenstigen, som förövrigt byggdes om för tre år sedan, så är det en komplicerad process med flera inblandade parter och dyra investeringar som krävs för att en återuppbyggnad ska komma ifråga, menar Stefan Knutsson, enhetschef på teknik- och stadsbyggnadskontoret i Landskrona.
– Det nya raset vid Kyrkbacken känner jag dock inte till, säger Stefan Knutsson som däremot fått tips om att andra ras ska ha skett längre norrut på ön.
– Generellt kan man säga att på platsen för det senaste raset har man kartlagt att skred har förekommit sedan 1700-talet. Normalt är detta inget som vi på kommunen gör något åt. Eventuellt får markägarna och Länsstyrelsen tillsammans se över platsen. Vistas man i området så bör man iaktta försiktighet. Detta gäller nu när det är vått i markerna men även på sommaren när det torrt i backafallen och överhäng kan rasa och skred kan förekomma.

Att det verkar vara ovanligt mycket erosion på Ven för tillfället, tillskriver Stefan Knutsson den fuktiga vintern.
– Även den stora mängden snö som föll den 21 och 22 februari kan ha bidragit.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser