Annons

Marko, hur var Bryssel?

Den moderate kommunpolitikern Marko Huttunen skickade förra veckan en hälsning till Direktens läsare från Bryssel där han besökte den skånske moderate EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark. När Landskrona Direkt slår en signal på tisdagen för att höra hur resan förlöpte och vilka intryck politikern fått berättar Marko att han faktiskt firar sin 25-årsdag just idag.

Grattis till ett kvarts sekel!
– Tack!

Annons
 

Har du hunnit få i dig någon tårta och vad finns på önskelistan?
– Haha, min mamma och mina kusiner undrar samma sak. Jag har inget bra svar. Några fina vinflaskor är aldrig fel, typ Vinho Verde från Portugal, men mest av allt önskar jag mig att Landskronaborna får framtidstro åter. Tårtan tar vi senare. Först ska jag plöja igenom kvällstidningarna och Landskrona Direkt förstås.

Du är nyligen hemkommen från Bryssel och ett besök på EU-parlamentet. Berätta lite om det.
– Det var en mycket givande resa. Dels för det politiska, men även för det kulturella. Vi var nere med Fria Moderata Studentförbundet för ett förbundsseminarium och vi besökte dom jag skrev i min hälsning Gunnar Hökmark. Dessutom lyssnade vi till intressanta föreläsningar av diverse parlamentariker och andra människor som arbetar i anknytning till parlamentet, kommissionen och så vidare. Ett kort besök ger så oerhört mycket insikt om vad som faktiskt händer där nere. Det är synd att inte fler människor får möjlighet att besöka EU-institutionerna.

Gav det dig blodad tand att en dag försöka nå ditt själv?
– Ja, absolut. Som det är nu har många politiker i parlamentet tappat gnistan. De tycks sitta i ändlösa förhandlingar. Där hade behövts en eldsjäl som jag. Jag kan tycka att det är synd att EU-politik inte bekymrar människor i Sverige mer än det gör. Det är alldeles för lite påtryckningar på våra politiker. Många kan säkert tycka att EU är långt borta och inte så viktigt, eftersom medier är väldigt dåliga på att rapportera om vad som händer där. Det är så abstrakt på något vis. Och för att vara ärlig, känner jag mig själv dåligt insatt i EU-politik. Men man ska ha klart för sig att det påverkar ens vardagliga liv mer än man tror.

Sedan några år tillbaka är du kommunpolitiker. Fick du med dig något från Bryssel som vi kan ha nytta av i Landskrona?
– Bryssels stadskärna är mysig med pittoreska inslag av gamla hus och smala gränder. Man har tagit vara på det gamla och befintliga väl. Befolkningen är mångkulturell och oerhört vänlig. Man har på ett bra sätt lyckats integrera olika kulturer i stadskärnan, exempelvis med en del av en gata i det centralaste delarna av staden med internationella restauranger, som kallas för ”Halal-gatan”. Jag var inte särskilt sugen på kebab i Bryssel, för det har vi ju gott om i Landskrona, men det var trevligt att se hur de gjort där för att lyckas med integrationen.

På vilket sätt var resan kulturella givande?
– Belgarna är väldigt duktiga på mat. Oavsett om man beställer det billigaste eller det dyraste på menyn så är det en fantastisk upplevelse för smaklökarna man får för pengarna. Den traditionella turistmåltiden åtnjöts, självklart. Musslor, pommes frites och majonnäs och något slags mousserande vin – helst champagne – är ju en självklarhet om man besöker Bryssel. Väluppfostrad som jag är, tog jag seden dit jag kom och frossade i musslor. Något jag kan rekommendera alla att göra om man åker till Bryssel.

Åter i Landskrona. Vad står på agendan?
– Borta bra, men hemma bäst. Nu kör vi vidare i Landskrona och försöker ge människorna framtidstro. Hoppas förresten att alla är glada över att H&M kommer hit. Fler liknande satsningar, mer ljus i centrum och en tryggare stadskärna kommer att sätta Landskrona bättre på kartan. Det är jag övertygad om!

Avslutningsvis var det inte dina kompisar i MUF som brände en skånska flagga som det nu blivit sådant rabalder om?
– Det gör mig förbannad. Det är terrorister som bränner flaggor och inte ungmoderater. Det är omdömeslöst gjort och jag hoppas man går ut med en ursäkt.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser