Annons

Landskronit mitt i kaoset i Köpenhamn

Att det pågår våldsamma kravaller i Köpenhamn kan inte ha undgått någon. En som befann sig mitt i oroligheterna under torsdagen var Landskronabon Mats Karlsson som arbetar som fritidspedagog på Christianshavns Fritidshjem som ligger ett par hundra meter från ingången till fristaden Christiania.
De flesta kravallerna har ägt rum på Nørrebro men även här på Christianshavn har det varit mycket bråk. Taktiken är för de unga att sprida oroligheterna runt om i Köpenhamn, så att polisen inte kan koncentrera sina styrkor på Nørrebro, säger Mats Karlsson.

Det är som ett gerillakrig. Utan förvarning anfaller ungdomar polisen samt tänder eld på avfallskontainers och annat bråte. Nästa sekund har de försvunnit in på bakgårdar och annat bara för att dyka upp på andra platser senare.

Annons
 

Fritidspedagogen uppskattar att cirka 30% av föräldrarna stannar hemma med sina barn på fredagen.
– Igår uppmanades de att komma och hämta sina barn men idag är det som vanligt. Många väljer dock att stanna hemma idag.

Hur ser allmänheten på händelserna.
– Många sympatiserar med ungdomarna som vill behålla Ungdomshuset men samtidigt anser de flesta att det gått för långt. De flesta är överens om att det är politikerna som är ytterst ansvariga eftersom de inte löst frågan på ett smidigare sätt tidigare.

Hur tror du att det kommer att se ut i helgen?
– Det kommer att bli fortsatta gatukamper. Frågan är dock hur stora de blir. Det kommer fortfarande många utifrån som ansluter till bråkmakarna. Det är nog många som bor på Nørrebro och Christianshavn som kommer att få sin nattsömn störd i helgen. Själv ska jag öppna fritidset nu på morgonen men sedan ska jag åka hem till Landskrona och hålla helg, avslutar Mats Karlsson.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser