Annons

Ungdomar filmar konflikter i vardagen

– Bränn henne!, vrålade killen och Landskrona Direkts redaktion höll på att springa rätt in i en filminspelning för att undsätta den unga tjejen som hotades utanför Dammhagskolan.
I sista sekund upptäckte vi Vanja Drazic Bell som ivrigt viftade med armarna och pekade mot filmkameran som rullade.
Det kunde ha blivit en hyfsad actionrulle, sa Jamie Telin från redaktionen som istället påpassligt tog fram den egna kameran och förevigade scenen med stillbilder.
Filmpedagog Vanja Drazic Bell kunde återvända till tagningen av den dramatiska scenen där den store killen fortsatte att håna och plåga den yngre tjejen.
– Det är härligt att se hur ungdomarna agerar. De brinner verkligen för detta, sa Jenni Rantala, en av pedagogerna på K
ulturskolan som står bakom projektet.

Filmprojektet är ett led i utställningen ”Anne Frank & jag”, som just nu visas på biblioteket och inspelningen som Landskrona Direkt höll på att stövla rakt in i bygger på ett manus av tre tjejer. Hanna Lindskoug 18, Melinda Johnsson 13 och Linnéa Andersson 15, ingår i en toleransgrupp för tjejer på Kulturskolan i Landskrona.
Vi har under ett antal träffar diskuterat tolerans och fördomar. Utifrån diskussionerna skapade vi en film på temat : ”Får man verkligen vara den man vill vara ”, som ska visas den 3 mars på UKM-festivalen på Folkets hus, berättar Hanna Lindskoug.

Annons
 

Filmen är samtidigt en av nio filmer som producerats inom ”Anne Frank projektet” där ungdomar i Landskrona gjort filmer om konfliktsituationer som kan uppstå inom olika mänskliga rättigheter.
– Detta utifrån lokalt baserade frågor, poängterar Hanna Lindskoug.

En av Landskronafilmerna kommer sedan att representera Sverige under ungdomsdebatten om mänskliga rättigheter i Amsterdam i maj.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser