Annons

Åke Jönsson föreläser om fotboll

Hur blev fotboll egentligen fotboll? Den frågan ger författaren Åke Jönsson ett uttömmande svar på vid ett framträdande på biblioteket i Häljarp onsdagen den 14 februari kl 19.15.
När Åke Jönssons bok Fotboll – hur världens största sport växte fram kom ut i fjor väckte den stor uppmärksamhet i press, radio och TV.
F
otboll är inte bara något för fotbollsfantasterna utan borde i allra högsta grad också engagera de kulturhistoriskt intresserade.

Författaren berättar om den kritikerrosade bokens tillkomst och självfallet också om den spännande utvecklingen från den våldsamma medeltida folkfotbollen via de engelska internatskolorna där spelet ansågs ge disciplin och fram till bildandet av Football Association 1863. Åke Jönsson redogör också för hur spelets regler kom till. Offside, inkast, målribba, frispark och målvakt – alla har de sin speciella bakgrund. Domaren fick till exempel inte rätt att vistas på planen förrän 1891 och samma år infördes straffsparken. I väntan på seriestarten kan det alltså finnas många skäl till att söka till sig biblioteket i Häljarp för att helt gratis få ta del av fotbollens spännande historia.

Annons
 

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser