Annons

Låt Landskrona bli centrum för landets reklamhistoria

Tutti Johansson Falk, moderat kommunalråd, ser gärna att Landskrona bli centrum för landets reklamhistoria.
– Eftersom vi skapat ett arkiv för svensk reklam och grafisk design i Landskrona kan det vara lämpligt att gå vidare och göra materialet tillgängligt för såväl allmänheten som forskare, förklarar Tutti Johansson falk som själv drömde om att bli copyskrivare i unga år.
– Genom reklamen kan man följa samhällets utveckling och reklam är en fin tidsspegel, menar hon och har därför skrivit till partivännen och kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth och föreslagit att staten, Region Skåne och Landskrona kommun var för sig satsar 500 000 kronor årligen för att stödja och utveckla arkivet.
– Ett mera aktivt arbete kring samlingarna skulle också kunna bidra till att reklamen fick en tydligare roll inom samhällsforskning och kanske också på sikt bidra till att vi skulle kunna få högskolekurser i ämnet kopplade till Landskrona.

Kommunen har genom kulturnämnden sedan 2001 samarbetet med reklam- och designhistoriska föreningen för att skapa Sveriges arkiv för reklam och grafisk design. Arkivet har en permanent utställningslokal på Landskrona museum och i samlingarna finns bland annat samtliga bidrag till den nationella reklamtävlingen Guldägget, från 1960 och framåt. Finansieringen av verksamheten har tillsammans med lämpliga lokaler varit det överskuggande problemet för varit ett stort problem för arkivet. En bättre ekonomi skulle kunna bidra till att lösa de problemen.
– Att ta ansvar för en så stor samling är knappast ett kommunalt ansvar, därför ser jag gärna att finansieringen kommer från fler håll och jag är också positiv till en medverkan från det privata näringslivet, säger Tutti Johansson Falk avslutningsvis.

Annons
 

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser