Annons

Rappare åtalas för sångtexter– Eftersom bandet fick med sig stora delar av publiken hade det kunnat innebära en fara för patrullen om polisen senare hade behövt göra ett ingripande, sa Helena Nilsson, biträdande närpolischef i Landskrona, till Skånska Dagbladet dagarna efter Rotrocken. Landskrona Direkt såg också konserten och tog då bland annat denna bild.

Emilush & Caustic, det vill säga Landskronarapparen Emil Göransson och hans kompis från Lund, Alexander Nodbring, åtalas misstänkta för förargelse väckande beteende. Anledningen är att man rappade raderna ”Hela Landskrona hatar polisen” och ”Nu är det krig mot grisarna” under förra sommarens Rotrockfestival i Teaterparken. Vice chefsåklagare Göran Olsson anser att ”Göransson och Nodbring visat förakt för ordningsmakten på ett sätt som varit ägnat att väcka förargelse hos allmänheten.”
De båda artisterna förnekar brott och hänvisar till yttrandefriheten.

Något annat fall där artister åtalats för åsikter i en sångtext är finns inte. Sommaren 1999 blev i och för sig rapparen Ken polisanmäld efter att ha häcklat kungahuset och polisen men förundersökningen lades ner efter att Ken bett om ursäkt.

Annons
 

Det finns en uppsjö av artister som sjungit liknande texter utan att ha blivit åtalade. En av de mer kända banden är Ebba Grön som i slutet av 1970-talet bland annat sjöng ”Skjut en snut” och ”Häng Gud”.

Vice chefsåklagare Göran Olsson befinner sig under torsdagen i tingsrätten och har inte kunnat svara på frågor.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser