Annons

Försäkringskassan får bakläxa efter att ha nekat en MS-sjuk bilstöd

Försäkringskassan får bakläxa av Länsrätten efter att ha nekat en MS-sjuk Landskronabo bilstöd. I sin motivering till beslutet konstaterar Länsrätten att den 41-årige mannens funktionshinder ”medför så väsentliga svårigheter för honom att förflytta sig på egen hand eller att anlita allmänna kommunikationer att han är berättigad till bilstöd”. Mannen fick diagnosen redan 1987 och sedan augusti 1996 har han varit beviljad bilstöd eftersom hans MS, multipel skleros, var så svår att den hindrade honom från att gå längre sträckor. Ett läkarutlåtande från november 2004 styrker också att mannen har svårt att gå och att han besväras av trötthetssymptom som gör honom beroende av rullstol. Han har också fått hjälp av kommunen med bostadsanpassning och har parkeringstillstånd för handikapp.

I sitt överklagande på avslaget hänvisar mannen till sitt ”behov av och rättigheten att leva ett drägligt liv utan att vara beroende av andra för att ta sig fram i samhället”. –
Detta handlar om livskvalitet, att få klara sig själv, betonar 41-åringen och hänvisar också till att det är medicinskt konstaterat att man aldrig blir bättre från sjukdomen MS.
Försäkringskassans läkare konstaterade i sitt yttrande att ”vid genomgång av materialet är det ej medicinskt styrkt att han har sådana kontinuerliga gångsvårigheter att han inte kan förflytta sig på egen hand eller åka med allmänna kommunikationer”.
Detta tillbakavisas av mannens egna läkarintyg där bland annat en överläkare i neurologi och en specialist på rehabilitering konstaterar att mannen är försvagad i sin vänstra kroppshalva och därför måste förflytta sig med rullstol inomhus.
– Transporter bör ske i sådan miljö där man undviker stress och temperaturväxlingar. Detta innebär att bästa transporten sker i egen bill med ACC-anläggning, poängterar en av mannens läkare i ett utlåtande. Mannen genomgår också en utbildning som innebär att han är beroende av bilen för att kunna ta sig till skolan. Bedömningarna är också att utbildningen kan leda till en anställning.
Länsrätten har gått på mannens linje och anser honom vara berättigad till bilstöd som innebär att han kan få ett grundbidrag för att köpa bil med högst 60 000 kronor. Länsrättens dom kan överklagas till Kammarrätten.

Annons
 

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser