Annons

20 år senare: Bosse tillbaka på knatteplanen

Bosse Augustsson blev som spelare svensk mästare med Åtvidaberg och proffs i FC den Haag. Men för landskronaborna blev han kanske mest känd som en läcker dribbler i BoIS allsvenska lag på 70-talet. Efter ett kringflackande fotbollsliv bor Bosse sedan en tid tillbaka åter i Landskrona. Det var här tränarkarriären satte fart och som för så många andra tränare började Bosse drilla knattar. När han i Gullstrandskolans gymnastikhall i söndags åter körde ett pass med knattar, denna gång BK Landoras P8:or, lös det om legenden.
På denna nivån ska det bara vara roligt. Det är en lek samtidigt som det utvecklar. Här ska man inte jämföra spelarna med varandra. Det känns som hundra år sedan jag senast tränade knattar men gott och väl 20 år har det åtminstone gått sedan senast, sa Bosse och nog fanns det något nostalgiskt i ögonvrån.

Nu syntes ingen ringrostighet, utan Landoras fyra knattetränare kunde suga i sig av lärdom och träningstips när Bosse under en och en halvtimme med enkla knep ”lekte” fotboll med sju- och åttaåringarna.
– Nu lovar ni väl att träna på ”åttan” tills nästa gång vi ses, sa Bosse efter träningspasset och samtliga adepter nickade jakande.

Annons
 

Söndagens storm till ära så berättade Bosse en anekdot från Wisconsin då en tromb drog fram över träningsplanen och spelare och tränare fick fly hals över huvud.
– Det var så att målställningarna for iväg långt bort från planen.

På tal om USA, så kommer Bosse i sommar återvända dit för att i ett par olika delstater leda träningsläger och olika camper.
Så något på gång här hemma har du inte?
– Det kan gå fort i den här branschen, så det vet man aldrig. Nu ser jag framemot att komma tillbaka och göra ett nytt pass med Landora-knattarna om ett par veckor.

Fakta
Bosse Augustsson hade tidigt varit i Holland och deltagit i legendariske Wiel Coervers sommarläger. Idéer som sammanföll med den tekniske lirarens egna tankar om fotboll snappades upp och togs med hem till Sverige. 1985 kläckte Bosse Augustsson tillsammans med Bernt Lindgren och Hasse Farnerud idén om Landskrona BoIS sommarfotboll. I samma veva arbetade trion intensivt med att ta fram den grundtanke som i dag är den stora byggklotsen i Landskrona BoIS ungdomsverksamhet.
På den tiden var tankarna i skarp kontrast mot hur andra föreningar arbetade. Tekniken sattes i centrum. Trions tankar om teknikövningar låg sedan till grund för en utbildningssatsning från Svenska Fotbollförbundets då man gav ut en instruktionsvideo och ett par träningshäften – Vän med bollen.
1987 värvades Bosse till Malmö FF för att träna klubbens ungdomsproffs, de som senare skulle göra sig kända som Thern-generationen. Därefter har Bosse Augustsson hunnit med att utbilda fotbollsspelare på många platser världen runt. Nyligen har han avslutat en sejour i norska Sandefjord men innan dess har så vitt skilda platser som Persiska viken, Hässleholm, USA, Bunkeflo och Luleå avverkats.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser