Annons

Det var inte kometen som skådades


– Jag såg bilden. Det är tyvärr så att bilden visar en kondensstrimma från ett flygplan. Sådana såg vi många vid lördagsvisningen. Ni skall inte skämmas för det. Landskrona Posten visade en gatlykta eller bilstrålkastare som skulle föreställa kometen,
säger astronom Bengt Rosengren med anledning av den läsarbild vi publicerade igår.

Bengt Rosengren berättar vidare att molnen hade hopat sig där kometen skulle synas på lördagen men att man tydligt kunde skåda planeten Venus som är aftonstjärna nu, och kommer att bli väldigt praktfull under våren.
– Under våren kommer också planeten Saturnus med sina vackra ringar att stå högt på himlen, upplyser Bengt oss om. Omkring fredagen den 23 mars kommer Bengt därför att inbjuda till en ny visning.*
– Då kommer man att med mina kraftfullaste teleskop få kika på Venus, Saturnus och månen som också står bra till då. Jag återkommer med exakta detaljer när tiden närmar sig.

Annons
 

Hur är det då med kometen C/2006 McNaught?
– Kometen har nu blivit så ljusstark att den går att se mitt på dagen också de närmaste dagarna. Det måste naturligtvis vara absolut klart väder på den del av himlen där solen står. Man skall ställa sig så att man har ett hus strax till höger om sig om man tittar åt söder. Och så skall man ställa sig i skuggan så att huset precis skymmer solen, så att man inte blir bländad. Då kan den skarpsynte få syn på kometen en bit till vänster om solen, ungefär två knutna nävar på utsträckt arm, säger Bengt och avslutar med en högeligen viktig varning.
– Det är ytterst farligt att titta rakt in i solen. Om du använder en kikare så blir du på ett par sekunder blind för resten av livet om du riktar den mot solen.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser