Annons

Anne Frank och Jag

”Anne Franks och Jag” är ett EU-projekt om frihet, demokrati och konflikter mellan olika rättigheter som genomförs i tio länder med en gemensam utställning som grund. I Sverige visas utställningen på fem platser och först ut är Landskrona.
– Eftersom projektet ligger i linje med vårt arbete så ville vi gärna var med och visa utställningen, berättar museichefen Elisabeth Arvidsson inför morgondagens premiärvisning på Stadsbiblioteket.

Projektet om Anne Frank är utformat av Anne Frank House i Amsterdam och vänder sig i första hand till elever på gymnasiet och högstadiet.
– Det handlar om att lyfta samtida frågeställningar i ett lokalt perspektiv. I Landskrona kommer ungdomar att producera filmer som handlar om konflikter mellan rättigheter tillsammans med Film i Skåne och Kulturskolan. Syftet är att lyfta upp det som ligger under ytan och mullrar, säger projektledare Erika Aronowitsch vid Forum för levande historia.

Annons
 

På överskådliga skärmar visas historien om Anne Frank som skrev sin dagbok från den 12 juni 1942 till den 1 augusti 1944. Gömd på vinden i ett hus i centrala Amsterdam skrev hon om frihet och sin längtan efter frihet. Dagboken skildrar hennes drömmar, längtan och komplex. Som judinna i ett nazistockuperat Holland var hon helt berövad sin frihet.
Alla har läst dagboken, men vad vet vi om människan Anne Frank och hennes tid. Med hennes upplevelser som utgångspunkt skall projektet ta upp vår tids problem och frågeställningar kring rätten till yttrandefrihet, religionsfrihet och rätt till integritet, förklarar Erika Aronowitsch och frågar retoriskt om en popstjärna får sjunga fientliga sånger om homosexuella, eller om en boklåda har rätt att sälja Hitlers bok ”Mein Kampf”.
– Vi har en grundlag som hävdar den rätten, men samtidigt finns det en annan grundlag som hävdar att du inte får kränka eller trakassera andra. Hur hänger det ihop? Vi har inga svar, men genom det här projektet vill vi väcka frågan och skapa debatt kring dessa komplexa frågor.

Förutom utställningen ingår också det interaktiva videoprojektet ”Free2choose” där deltagarna får vara med och ta ställning till olika problematiska situationer.
– Meningen är också att deltagarna skall göra en egen kortfilm som sedan skall visas vid den stora redovisningen i Amsterdam, betonar Erika Aronowitsch och under våren 2007 visas utställningen i Forum för levande historias lokaler i Stockholm. En turnévariant av utställningen kommer att finnas i Landskrona stadsbibliotek, Kalmar Länsmuseum, samt i Fagersta och Skellefteå.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser