Annons

Politisk enighet om tingsrätten

Framtiden för tingsrätten i Landskrona har åter hamnat i rampljuset. Detta efter att chefen, lagman Jan Alvå i samband med årets tingspredikan förklarat att man undersöker vilka möjligheterna är att flytta personalen till Lund.
– Helt uteslutet, förklarar en mycket upprörd Torkild Strandberg, folkpartistiskt kommunalråd, som i går gjorde sin sista dag som riksdagsman och avslutar med att interpellera justitieminister Beatrice Ask i ärendet.
– Vi kan inte acceptera att en enskild tjänsteman på detta sätt motarbetar de direktiv som finns från statsmakterna, förklarar han med adress Jan Alvå som kommunledningen också har för avsikt att träffa och diskutera frågan.

Anders Karlsson, socialdemokratisk riksdagsman, har även han interpellerat i frågan.
– Jag befarar att en flytt allvarligt skulle skada det brottsbekämpande arbetet i kommunen. Idag har Landskrona ett unikt samarbete mellan polis, åklagare och sociala myndigheter som är mycket framgångsrikt, konstaterar han och vill nu veta om justitieminister Beatrice Ask står bakom det tidigare beslutet att det ska finnas dömande verksamhet lokalt stationerad i
Landskrona.

Annons
 

Landskronas tingsrätt hamnade under Lunds ansvar 2001 och under åren som gått har framtiden konstant varit osäker. Det är inte heller någon hemlighet att chefen, lagman Jan Alvå, vill ha personalen koncentrerad till Lund. Och skulle en flytt bli verklighet så berör den sex jurister, två domstolssekreterare och ytterligare två anställda.
– Med sitt agerande urholkar Jan Alvå verksamheten och det är helt oacceptabelt, menar en mycket irriterad Torkild Strandberg som tidigare anklagat socialdemokraterna för att vara beredda att lägga ner tingsrätten.
– Men vi uppvaktade dåvarande justitieministern Thomas Bodström och fick klara besked på att tingsrätten skulle vara kvar. Nu är frågan om vi kan lita på den nya borgerliga regeringen i den här frågan, poängterar oppositionsrådet Niklas Karlsson, s, som är allmänt irriterad över den nya regeringens tidigare beslut.
– De besparingar man gjort vad gäller såväl utbildning som arbetsmarknad har slagit hårt mot Landskrona. Nu återstår att se vad som händer med tingsrätten. För kommunens vidkommande är det oerhört viktigt att vi får behålla verksamheten i kommunen med tanke på de problem som vi har att brottas med.

Det finns med andra ord en politisk enighet bakom kravet att behålla tingsrätten i Landskrona, frågan nu är om regeringen också står bakom kravet.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser