Annons

Framtiden oviss för Komvux

Besparingskrav på 4.3 miljoner kronor gör framtiden oviss för Komvux och vad som skall hända efter årsskiftet är ännu oklart.
– Eftersom vi skall göra stora besparingar så måste de ske förändringar snabbt, men hur är inte klart, förklarar nyvalde ordförande Mattias Adolfsson, fp, som hoppas få lite vägledning av två pågående utredningar. Dels har förvaltningens själv genomfört en översyn vars resultat skall presenteras i början av året och dessutom kommer en rapport från kommunrevisionen.
– Förhoppningsvis finns här en del förslag till åtgärder som vi kan vidta för att klara nedskärningarna, poängterar Mattias Adolfsson.
2006 hade Komvux rätt till elva miljoner kronor i statligt bidrag. I år halveras den summan och i kommunens budget sparar man in 4,3 miljoner på verksamheten 2007.
– Vad som kommer att ske vet vi inte, men eftersom vi får mindre pengar att röra oss med så blir det förändringar, menar Agneta Wikström, rektor på Komvux med svenska för invandrare som ansvarsområde.
Här är vi skyldiga att erbjuda undervisning så det går inte att göra några större besparingar, tror hon och hoppas att den nya kommunledningen snabbt skall komma med direktiv för hur besparingarna skall göras.

När fullmäktige antog budgeten så lovade kommunstyrelsens nye ordförande Torkild Strandberg att alla som påbörjat utbildningen, i år och till våren, också skall få fullfölja. Men han sa inget om hur många av de sökande som kommer att bli antagna till vårens kurser.
– Det kan bli svårt att klara besparingarna med obegränsad antagning av elever, men här vet vi inte riktigt vad som kommer att gälla efter nyår, avslutar Agneta Wikström som tillsammans med de omkring tusen eleverna som läser vid komvux hoppas få klarare besked efter helgerna.

Annons
 

Kommunalrådet i opposition, Niklas Karlsson är arg.
– Oförskämt och orättvist, säger han när han kommenterar komvuxrapporten från Riksdagens utredningstjänst.
Det här är precis som vi trodde men självklart är det bra att få svart på vitt på att regeringen flyttar pengar från kommuner som behöver dem till kommuner som inte behöver dem. Rapporten visar till exempel att Lomma, som har lägst arbetslöshet i hela Skåne, får sitt statsbidrag till komvux höjt med 40 procent. Men Landskrona, som har nästan tre gånger så hög arbetslöshet och som har många invånare med kort utbildning, istället får sitt statsbidrag nedskuret med 55 procent, dundrar Karlsson och fortsätter.
– Den nya regeringens definition av rättvis fördelning är att de som redan har ska ha mer och de som har lite ska ha ännu mindre. Det är gammal orättvis unken klasspolitik, och det är rent ut sagt oförskämt!

Rapporten Niklas Karlsson hänvisar till är framtagen av riksdagens utredningstjänst på uppdrag av socialdemokraterna. Rapporten visar att regeringens neddragning av statsbidragen till komvux med en tredjedel kommer att slå olika i kommunerna runt om i Sverige eftersom beräkningen av statsbidraget samtidigt ändras. Det gör att vissa kommuner förlorar en väldigt stor del av bidraget, medan andra faktiskt får mer pengar i bidrag.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser