Annons

Keramiker Lena Olsson bidrar gärna till julkommersen, men inte som konsument utan som producent av populära julklappar.
– För mig betyder julen oerhört mycket ekonomiskt, runt en fjärdedel av årsomsättningen ligger kring julen. Så är det nog för de allra flesta konsthantverkare, förklarar Lena Olsson och visar runt i sin kombinerade ateljé, verkstad och visningsrum.
– Sedan några år tillbaka håller jag också öppet i ateljén eftersom många hörde av sig och ville komma och titta på mina saker, förklarar hon och suckar en aning när julförsäljningen kommer på tal.
– Även om jag vet att julen är viktig rent försäljningsmässigt så kommer jag alltid i gång för sent. Jag vet att adventsljusstakarna skulle vara klara i september, men ändå sitter jag och jobbar med dem nu, säger hon och ler över ljusstaken som just håller på att monteras.
Men samtidigt gör jag mina ljusstakar så att de kan fungera året runt och inte bara till julen, alltid en liten tröst.

Så värst mycket julfirande hinner Lena Olsson inte med, i stället blir det långa dagar i verkstaden. Men efter att ha varit aktiv som keramiker i snart 35 år finns det en viss rutin att luta sig mot. Förutom den egna verksamheten var Lena Olsson också en av initiativtagarna till Skånekraft, en sammanslutning av konsthantverkare med sin bas i Lund som i år firar 25-årsjubileum. Genom Skånekraft, som har knappt 20-talet medlemmar, får närmare 40 konsthantverkare möjlighet att sälja sina verk.
– Verksamheten startade vi för att det var svårt att få ut våra produkter enbart genom gallerier och dessutom har vi en bättre kontroll på våra kostnader. Vi som arbetar självständigt har inga resurser för marknadsföring och mot den bakgrunden fungerar Skånekraft som en viktig kanal, förklarar Lena Olsson som räknar med att jobba för högtryck ända in på målsnöret, det vill säga julafton.
– De sista kunderna brukar komma på julaftons morgon, så det är inte mycket annat jag kan göra, poängterar hon leende och berättar att julafton firas i lugn och ro tillsammans med släkten där mors brunkål och ris á la Malta utgör höjdpunkterna på julbordet.
– Jag är ganska traditionell när det gäller julmaten, det skall vara skinka, köttbullar och allt annat som hör till. Och istället för att kolla in Kalle Anka eller Karl Bertil Johnssons julafton på TV så blir det spel, och då är det TP som gäller.
– Vi spelar killar mot tjejer och om jag inte minns fel så brukar vi tjejer vinna, säger hon lite utmanande riktat mot släktens manliga del.

Annons
 

Den stora dagen är annars juldagen.
– Då kan jag koppla av fullständigt och brukar inte ens ta av mig pyjamasen. Det är så skönt att äntligen kunna koppla av efter allt jobb, så juldagen vill jag ha för mig själv.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser