Annons

Opera på Citadellet till sommaren

Två verkliga veteraner, Ystadsoperan Rickard Bark, 68 år, och dirigent Gunnar Staern, 85 år, skall få skönsång att ljuda mellan Citadellets mäktiga murar i sommar.
– Den första tanken med opera på borggården väcktes för några år sedan och nu har pusselbitarna fallit på plats, berättade en mycket glad Rickard Bark och avslöjade att operan som skall framföras är Puccinis ”Tosca”.
– Den brukar jag dirigera med 20 års mellanrum, 1967 i Göteborg och 1987 i Malmö, så det passar bra med Landskrona 2007, förklarade en leende Gunnar Staern som trots mogen ålder inte hyser några planer på att lägga undan dirigent pinnen.
– Nej, varför det, känner man sig pigg och trivs med det man gör så finns det ingen anledning att sluta.

Från Statens fastighetsverk, som ansvarar för Citadellområdet, välkomnar man satsningen.
– Det ligger helt i linje med de planer som finns för att öppna Citadellet, poängterade slottsarkitekt Gunilla Svensson som dock inte kunde presentera några ytterligare planer vad avser lättillgängligheten av Citadellet.
– Nej, det är något vi arbetar med och ambitionen är att göra Citadellet mera känt utanför Landskrona. Satsningen på opera och andra kulturella arrangemang är ett steg i den riktningen.

Annons
 

Hela satsningen är budgeterad till 1,5 miljoner kronor varav publikintäkterna de fem speldagarna väntas stå för hälften.
– Det är en väldigt låg budget för en satsning av den här storleken, men vi räknar med att gå runt genom bidrag och stöd från olika sponsorer, betonade Rickard Bark som från Landskrona kommun, Region Skåne och Sparbankstiftelsen beviljats bidrag om 150 000 kronor från vardera part.
– Vi tycker att satsningen är så pass intressant att vi inom kulturnämndens budget räknar med att få fram pengarna, förklarade folkpartiets Karin Strandberg och betonade att också övriga myndigheter måste visa samma välvilja.
– Annars riskerar satsningen att bli halvdann och det har vi ingen glädje av.

Vad gäller antalet aktörer involverade i produktionen så handlar det om en orkester på 30 man, en lika stor kör och dessutom fem solister.
– Vilka solisterna blir är ännu inte klart, berättade Rickard Bark som har för avsikt att söka dessa bland de bästa unga sångarna på landets operautbildningar.
– Orkestern kommer att bestå av proffs medan vi räknar med att rekrytera kören från regionen.

Totalt planeras fem föreställningar under perioden 23 till 29 juli och en läktare med plats för 500 besökare byggs upp inne på borggården.
– Slår projektet väl ut så är det vår förhoppning att kunna göra detta till ett årligt återkommande arrangemang, betonade Rickard Barck innan det var dags att gå ut i snålblåsten på Citadellets ödsliga gård.
– Men så blir det inte till sommaren, då skall här ljuda skön musik under en vacker sommarhimmel.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser