Annons

Av tradition köps granen hos Bertil

I över 30 år har Bertil Wallstedt från Perstorp försett landskronaborna med julgranar. Sedan ett par år tillbaka är hans revir på Kasernplan, men tidigare har han hållit till såväl på Larvi som utanför gamla Åhléns.
Det roliga är alla traditionsbundna kunder som återkommer år efter år. Jag har köpare som flyttat från Landskrona som återvänder hit för att handla av mig. Jag har till och med någon granne hemma från Perstorp som tar sig hit för att köpa gran, säger Bertil Wallstedt och ler stort.

Bertil som tillvardags är resesäljare tar semester 14 dagar innan jul för att ägna sig åt julgransförsäljningen.
– Hade jag inte haft min egen odling så hade jag inte brytt mig, men nu blir det som en kul hobby.

Annons
 

Serviceandan går inte att ta miste på när ett yngre par med barnvagn närmar sig. Samtidigt som Bertil har nära till skrattet och skämtar mycket, blir han snäppet allvarligare när han tar sig tid och berätta hur granen ska skötas för att hålla bäst och inte börja barra innan trettonhelgen.
Nu när det råder värmebölja, går det bra att ta in granen med en gång. Eftersom många här bor i lägenhet så spetsar jag till stammen om granen ska tas in direkt, säger han och är noga med att poängtera att hans granar är nyhuggna.
– Det är inte som på de stora plantagen där man hugger redan i början av november.

Allergier, men kanske främst möjligheten att slippa barr i hela huset gjorde att platsgranen gjorde sitt stora intåg på marknaden för några år sedan.
Det är klart att de sålt platsgranar. Jag har ju sett bergen av platsgranar på varuhusen, men faktiskt kan jag inte säga att jag upplevt något hot från dessa. Jag har sålt ungefär lika många granar varje år. Det verkar väl dessutom som om platsgranen är på tillbakagång, tror Wallstedt.

Hur är det då med traditionerna, ska man inte ta in granen först på lille julafton?
Själv tar jag alltid in julgranen den 22:e. Men det är för att frugan fyller år då, säger Wallstedt och ett nytt klingande skratt ekar över Kasernplan.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP


 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser