Annons

Stadsbyggnadspris till Nyhamn

Det var fyra glada representanter för byggherrarna i Nyhamn som i går tog emot årets stadsbyggnadspris.
– Det handlar helt enkelt om stadsbyggnad när den är som bäst, poängterade stadsarkitekt Annika Cronsioe när hon överräckte priset till arkitekt Leif Arnsby som ritat den först byggda bostadsrätten där Ulf Olsson representerade ägarna och för Landskronahem var Martin Persson närvarande och Svenska hur representerades av Jesper Månsson. Saknades gjorde någon representant för den tredje byggherren, HSB.
– Kul att byggnader som de här uppmärksammas, menade Leif Arnsby som aldrig förr fått priset och som nu dessutom arbetar med att rita fyra nya fastigheter för Derome i andra etappen av Nyhamn.
– Förhoppningsvis kommer byggandet i gång till sommaren.

Ulf Olsson var tillsammans med sina sju grannar de första att flytta in i Nyhamn, det var i maj 2005.
– Och vi trivs alldeles utmärkt, det har blivit riktigt bra, menade han och lika nöjda var Landskronahems Martin Persson och Svenska hus Jesper Månsson som representerade det samägda bolaget som har 45 hyresrätter i Nyhamn.
– Nu känns det som att våra hyresgäster funnit sig tillrätta och hela området har blivit oerhört fint.

Annons
 

Det var vid byggnadsnämndens möte i går som beslutet fattades och priset omfattar såväl stadsbyggnadsidén som de enskilda husens utformning.
Men också genomförandet, inklusive utomhusmiljön och möbleringen. Området kan tyckas ha mycket till skänks, speciellt en vacker dag som idag, men lägets värde har mångdubblats genom det ambitiösa genomförandet, där kvaliteten hela tiden varit på topp, betonade Annika Cronsioe.

Stadsbyggnadspriset instiftades 1992 och av kriterierna framgår att priset skall utdelas en gång årligen och priset kan avse alla former av byggnader.
– Det kan handla om nya hus, men också renoveringar eller hela områden. Viktigast är att det tillför stadsbilden positiva värden, betonade dåvarande stadsarkitekten Jörgen Bergvall som låg bakom idén till priset. Men det har inte alltid varit så lätt att hitta pristagare, inte mindre än fem av de tio första åren som priset fanns utsågs ingen pristagare.
– En anledning kan vara att det byggs för lite, men det kan också vara så att ingen byggnad ansetts vara värd priset, betonade Jörgen Bergvall den gången.

Det första priset gick 1992 till Kung Karls Varv, bostäder ritade av arkitekt Peter Broberg och uppförda av Landskrona. Landskronahem har för övrigt också tidigare fått priset för de självuppvärmande husen i Glumslöv, kvarteret Nornan och i fjor gick det till Kristineberg fastigheter för det sju våningar höga hyreshuset på Västra Fäladen som nu fått ett tvillinghus.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser