Annons

Lösning i sikte

Stjerneborg är tillbaka i trafik!
– Äntligen, men hur länge går den nu? Jag har hört att den snart ska in på varv igen, är bara en av de oroliga kommenterarna Landskrona Direkt fått under de senaste dagarna.

Upprörda Venbor har sedan slutet av förra veckan hört av sig till redaktionen och berättat om utebliven postgång, inställda båtturer, oro för barnen som måste ”pendla med en skitbåt” (Dumle, reds anm.), om strandsatta bröllopsgäster, om bilar som inte kunnat tas med till fastlandet, ja rent av om en sjuk get som klätts ut till hund och smugglats ombord.
– Vi är ett tåligt släkte men fyra veckor med Dumle och Norreborg är mycket. Droppen blir då när Posten inte heller kommer, säger Ninna Björne, företagare på ön.

Annons
 

– Alla på ön påverkas när trafiken inte flyter. Vi får exempelvis ställa in planerade besök i stan med kort varsel, berättar Janne Stenblom, lärare på Möllebackskolan.

Ventrafikens vd, Björn Boström, är förste man att beklaga de olägenheter som resenärerna drabbats av.
Vi var helt enkelt tvungna att gå med Stjerneborg på varv. Det handlar om säkerhetskrav som måste uppfyllas innan nyåret och som därför inte kunde vänta. Något annat tillfälle har inte heller givits. Det finns en hel del lärdomar att ta med sig av detta om vi skulle hamna i ett liknande läge igen. Det är inte roligt och naturligtvis tar vi åt oss av kritiken. Att det sen skulle blåsa i en vecka var inget vi kunde förutse.

Är Stjerneborg helt klar nu?
Vi har en del arbete kvar men det ska vi kunna klara av under en dag om vi bara förbereder oss väl. Det tänker vi dock ta en dag då väderutsikterna är gynnsamma, lovar Boström.

Problemet är att Dumle, ”som i och för sig sväljer många bilar”, inte kan gå när sjön blir för grov, något som bland annat gjort att venborna varit utan postgång i nära nog en vecka.
Ventrafiken gör alltid vad de kan i sådana här lägen. De har skapat en mailinglista där man får senaste nytt, dessutom ringer man om man bokat och båten blir inställd. Någon flexibilitet att tala om har däremot inte Posten visat. Det finns folk på ön som erbjudit sig att köra brevbäraren runt när de inte får bilen med sig. Gratis dessutom, säger Ninna Björne.

Posten på Ven har varit en het potatis tidigare
I fjol föreslog Posten att utdelningen på Ven skulle ersättas med boxar, dit de boende kunde vända sig för att hämta sin post. Något som inte gick igenom. En del venbor hävdar nu bestämt att Posten inte vill åka ut till ön fem dagar i veckan. Förtroendet verkar minst sagt kört i botten.

Landskrona Direkt har under två dagar sökt Postens distriktschef i Landskrona, Raija Oldani för en kommentar men endast möts av upptagetton samt telefonsvarare.

Annika Lundqvist, informatör vid Posten, säger att lantbrevbäring är en fantastisk service.
– Sen gäller det för oss att vara kostnadseffektiva.
Innebär det att ni tänker snåla in på tjänsten?
– Nej, några sådana avsikter har vi absolut inte. Vårt uppdrag är att dela ut brev och förhoppningen är att färjetrafiken ska fungera normalt och att vi kan ta bilen med oss. Skulle undantaget bli mer av en regel får vi naturligtvis se över det igen.

Det finns venbor som erbjudit sina tjänster gratis om det skulle inträffa vid enstaka tillfällen. Är det en utsträckt hand ni kan tänka er att ta?
– Det är inget vi hört något om. Sen måste man se över tillämpningen om brevhemlighet.

Ett möte mellan bland andra Posten och Ventrafiken avhölls under måndagen.
Posten ställde sig positiva till att åka in med Norreborg, de dagar någon bilfärja inte kan åka, men det kan du väl ta med Raija Oldani, sa Björn Boström på måndagseftermiddagen. Dock lättare sagt än gjort.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser