Annons

Unga företagare satsar på glas som gör att du slipper is

Njomza Prekadini, Iman Ghajroui, Florentina Berisha och Belma Dzafic är fyra tjejer som går tredje året på Justus Tranchellgymnasiet i Landskrona. I det tredje året av handels- och administrationsprogrammet får eleverna chansen att driva ett riktigt företag med hjälp av Ung Företagsamhet. Tjejerna har jobbat på att få fram en bra idé som skulle kunna säljas sedan början av denna termin. Namnet på deras företag är Re-Ice och deras första produkt
heter ”Frosty mug”.
– Vi skrev ner alla idéer vi kunde komma på och sen valde vi den bästa, berättar de.

Is förstör dryckens smak
Den bästa blev ett glas med ett skikt innehållande vätska, som man sedan lägger in i frysen så att det blir kallt. På så sätt slipper man isbitar.
– Det var en sak som bara kom upp i tanken. Om man tänker på hur många som dricker öl vid fotbolls-VM så borde detta vara en bra produkt eftersom det förstör smaken om man lägger is i öl, säger tjejerna.

Annons
 

Svårt att hitta sponsorer
I början var det väldigt svårt för UF-företagarna att hitta sponsorer och någon som ville tillverka glasen åt dem. De ringde runt till flera ställen, men fick bara nej till svar. Till slut hittade de en firma som ville sponsra dem, Nyström & Partner Horwath KB. De hittade också ett företag i Kina som kunde tillverka glasen.
Glasen finns redan i andra länder, så vi ville introducera dem i Sverige. Vi är dessutom de första på vår skola med att handla från Kina.

Satsat sina egna pengar
Sedan kom problemet med pengarna. Det skulle kosta 11000 kr att tillverka och frakta glasen till Sverige. Tjejerna har lagt ner egna pengar från deras studiebidrag och sålt saker på loppis.
– Vi tror verkligen på att detta kommer att funka. Vi har fått mycket stöd av våra lärare och rådgivare och alla är jättepositiva, säger de och ler.

Tillverkningen av glasen
Deras första beställning av glas ska göras nu i december och det kommer att ta 40 dagar innan de har fått dem. De ska beställa 2000 glas, varav hälften är tryckta med deras logga på. Den andra halvan av mängden ska kunderna själva kunna få bestämma trycket på. Tjejernas rådgivare ska hjälpa dem med att trycka texter och bilder på de glasen.
”Frosty mug” kommer att finnas i två olika modeller, en bredare och en smalare. Kunderna kan dessutom välja bland några olika färger.
– De ska kosta olika mycket, men det dyraste glaset kostar 49 kronor så vi har ett bra pris på alla.

Stor chans att vinna tävling
I mars hålls en tävling för ungdomarna som har skapat ett företag inom UF. Njomza, Iman, Florentina och Belma är anmälda och både de själva och deras rådgivare tror att de har en stor chans till att vinna.
– Det var en elev från vår skola som kom trea förra året, och vi är jättenöjda med vår produkt så det kommer nog att gå bra för oss också.

Sabina Gustavsson, praktikant
© Landskrona Direkt

UPP

 


 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser