Annons

Klart med utbyggnad av Bio Maxim Sveriges enda kvinnliga biografägare, Marie Öhgren, kan nu påbörja ombyggnaden av Bio Maxim till två biosalonger efter det att Kulturnämnden beviljat ekonomiskt stöd över åtta år.

Med ett åtta år långt kommunalt stöd i ryggen kan Sveriges enda kvinnliga biografägare, Marie Öhgren, påbörja ombyggnaden av Bio Maxim till två biosalonger.
– Stödet var nödvändigt för att jag och fastighetsägaren skulle våga satsa vad som krävs för att skapa en modern biograf, förklarar en lättad Marie Öhgren som haft en del tuffa turer med kulturförvaltningen innan nämnden beslutat att ge Bio Maxim ett årligt stöd på 525 000 kronor för de kommande åtta åren.

Men beslutet har inte varit helt enkelt och Leif Olin, avgående
socialdemokratisk ordförande gillar inte beslutet.
– Nej, som jag ser det är tidsperioden på tok för lång. Det händer så mycket inom den här branschen och att då binda upp sig över åtta år är olyckligt, menar han, men samtidigt valde han och övriga socialdemokrater att inte gå emot det borgerliga förslaget på ett bidrag över åtta år.
– Eftersom vi skall byta politisk ledning i kommunen ser vi det som deras ansvar och därför nöjer vi oss med att anteckna vår ståndpunkt till protokollet.

Annons
 

Inledningsvis diskuterades en avtalstid på tre år, sedan blev det fem och vid sittande möte föreslogs åtta år efter en skrivelse från Marie Öhgrens revisor.
– Eftersom det handlar om stora investeringar för såväl Marie som
fastighetsägarna fann vi det rimligt med en så lång avtalstid,
förklarade
folkpartiets Karin Strandberg och hänvisade till tidigare avtal över långa
tidsperioder med bland annat Arbetarrörelsens arkiv.
– Men där handlar det om en ideell organisation och inte en kommersiell
verksamhet,
replikerar Leif Olin och när det gäller stöd kommunalt åt
kommersiell verksamhet så kan detta medverka till att snedvrida
konkurrensen.
– Nu lämnar vi stödet för att biografen skall fortsätta med Filmstudion,
utveckla skolbiografen och dessutom ge äldre möjlighet att se film på
exempelvis eftermiddagar.

Så kommunen får tillbaka en hel del genom stödet. Marie Öhgren, som själv tröttnat på att diskutera med kommunen, känner sig nu lättad och förhoppningarna är att den nya biografen skall stå klar till sommaren 2007.
– Vi håller på med underlaget för ombyggnaden och kan vi bara få tag i
byggjobbare så hoppas jag tidsplanen håller.

Den gamla biografen med sina drygt 200 platser blir kvar och här hoppas man kunna tillgång även till de gamla balkongerna. Den nya salongen, som byggs i en intilliggande butikslokal, får runt hundra platser.
– Det är också min förhoppning att kunna ha även andra aktiviteter i
lokalerna, café eller teater, men filmen kommer hela tiden att vara det
centrala,
avslutar en glad Marie Öhgren som i det närmaste växt upp med Bio Maxim, det var hennes far som genom TBV räddade biografen undan nedläggning och själv jobbade hon i 17 år som maskinist och föreståndare innan hon tog över som ägare 1994 för att nu modernisera biografen ytterligare.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser