Annons

Arkitekter spår ljus framtid för Landskrona

I drygt 30 år har de kamperat tillsammans, Ulf Roos och Leif Arnsby och utmaningarna är många för arkitekterna bakom Magasin A.
– Och fortfarande är det lika roligt att arbeta, konstaterar de båda med ett leende medan ritningarna för den fortsatta utbyggnaden av Nyhamn diskuteras.
– Framtiden ser oerhört ljus ut för den här regionen, inte minst sedan vi fick ordning på infrastrukturen genom byggandet av bron och Västkutsbanan. Jag tror bara vi sett början på utvecklingen och det är mycket positivt för Landskrona, poängterar Leif Arnsby och Ulf Roos nickar instämmande.
– Förutsättningarna för Landskrona är mycket ljus, här finns tillgång till mark och jag tror att vi kan vänta oss ett ökat intresse för kommunen som bostadsort.

Ulf Roos kom till Landskrona för Halmstad 1966 och började då arbeta hos arkitekt Arne Magnusson.
– Jag hade haft Arne som chef i Malmö och trivdes med hans sätt att arbeta, minns Ulf Roos som fem år senare lockades över till kommunen som planarkitekt.
– Och där träffade jag för första gången Leif Arnsby, han gjorde sin praktik på kommunen.

Annons
 

Efter att ha vunnit en arkitekttävling om framtidens boende bestämde sig Ulf Roos för att öppna eget, året var 1976, därav jubileumsfirandet.
– Jag vann en idétävling som arrangerades av ytonghus och det kändes som en utmaning att öppna eget kontor, förklarar han och minns att det första egna uppdraget var att rita församlingshemmet i Häljarp.
– Och tillsammans med Arne Magnusson tog vi fram Drottningen för HSB på Västra Fäladen.
Samarbetet med HSB har sedan fortsatt genom åren och det blev flera uppdrag runt om i regionen.
– Ett av de större handlade om ett hundratal lägenheter i utkanten av Ramlösa Brunnspark och mycket har handlat om bostäder.

Det har också blivit en hel del projekt i Landskrona för HSB:s vidkommande, som exempelvis radhusen där Borstahusens skola en gång låg samt några nya kvarter ute på Västra Fäladen.
– Där har kommunen ett område som kommer att betyda mycket för framtiden, tippar Leif Arnsby som varit med på hela resan och gick in som delägare 1990 för att sedan ta över helt 1999.
– Så nu kan jag välja mina projekt lite friare, förklarar Ulf Roos, 66 år, med glimten i ögat och det lilla tillägget att som arkitekt kan man alltid jobba.
– Man känner sig i bland lite som en kulturarbetare och så länge som jobbet är stimulerande finns ingen anledning att lägga av.

Magasin A har i dag tio anställda, och många fler tänker man inte bli, trots högkonjunkturen.
– Nej, vi skall vara som ett kamratgäng där alla känner alla, dessutom är det viktigt för våra kunder att alltid känna sig välkomna och inte behöva ringa till ett huvudkontor för att boka tid, betonar Leif Arnsby som under senare år fått en hel del utmaningar från kommuner i hela Skåne.
– Vi arbetar med det nya tingshuset i Ystad och i Höör har vi precis skickat in bygglovshandlingarna för ett helt kvarter, så visst finns det en hel del att jobba med, betonar han och ser med spänning fram mot utvecklingen på byggsidan för såväl lanskrona som hela Öresundsregionen.
– Förutsättningarna har aldrig varit bättre och jag kan inte se några skäl till varför den positiva utvecklingen inte skall fortsätta. Något som med all säkerhet också gäller för en mycket vital 30-åring.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser