Annons

Julstök, pyssel och satiriska teckningar

Har julfirandet alltid sett likadant ut? Det är en fråga som Landskrona museum tänker svara på under årets julstök. Temat för i år är ”Tradition i förändring”. Julstöket har öppet på söndag mellan klockan 13.00 och 17.00. De tänker gå långt tillbaka och försöka visa för besökarna hur det var att fira jul förr. Både under 1800-talet och under medeltiden var det mycket olikt från nu.

I bondestugan kommer besökarna att informeras om traditionen att strö halm över golven, hur julbocken kom till och vilken mat man åt under 1800-talet. Kyrkan kommer att visa en helig dans som har rötter i medeltiden. De ska även berätta om sina traditioner och förnyelser.
Föreningen Malvan, som organiserar julbord åt hemlösa, har planerat att vara där och förklara vad deras verksamhet går ut på. I museets filmsal kommer det att visas olika sätt att fira jul på
nuförtiden. Bland annat berättar en muslimsk tjej om hur december ser ut för henne.

Annons
 

Mer på museet
En föreställning om 1700-talets Landskronabor ska visas i utställningen ”Nya staden”. Den handlar om borgensmannen Pierre von Walkendorff som flyttade till Landskrona från Stockholm 1753 i samband med byggandet av den Nya staden. Föreställningen visas klockan 13.30, 14.30 och 15.30.

Pyssel
För både stora och små anordnas pyssel. Det är meningen att det ska ha en traditionell, men ändå ny känsla. Förutom detta öppnas den vackert belysta Rothoffska kolonin och det kommer att bjudas på medeltida varm äppeldryck klockan 16.00-18.00

Satiriska teckningar
I samband med julstöket inviger man en ny utställning. Det är satirikern Oscar Cleves teckningar och målningar som ställs ut. Cleve föddes i Landskrona 1906 och bodde kvar tills på 30-talet innan han flyttade till Roslagen.
Han var belönad med flera stipendier och har tecknat för tidningar som Söndagsnisse-Strix, Folket i Bild, Vi, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Puss. Där fångade han med sin satir byråkrati, översitteri, militarism och skenhelighet.
Satiriska teckningar var inte det enda han höll på med. Han gjorde också en del målningar med motiv från olika miljöer i Landskrona. Dessa kommer också att visas på utställningen som håller på fram till den 21 januari.

Av: Sabina Gustavsson, praktikant
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser