Annons

Bröderna tar det piano

Det har varit mycket magi och fingerfärdighet på Landskrona Teater under hösten.
Huruvida bröderna Peter och Patrik Jablonski kan trolla låter vi vara osagt, men de bjöd den fullsatta salongen på en förtrollad afton med magisk fingerfärdighet då man gjorde ett turnéstopp i Landskrona på lördagen.

Även Landskrona Direkts oskolade novis och förstagångsbesökare av en klassisk livekonsert försjönk djupt ner i den skönt stoppade ekstolen i samma ögonblick som 20 fingrar dansade över tangenterna i Mozarts sonat i D-dur K 381.
Imponerad av den kunniga publiken som höll inne med applåderna mellan verkets satser, likaså att W A Mozart bara lär ha varit 14 år när han plitade ner stycket. Maffigt.

Annons
 

Med varma fingrar fortsatte sedan Peter med Chopins 3 Mazurkor innan lillebror Patrik bjöd på en Heroisk Polonaise av samma kompositör. I den sistnämnda fanns flera tunga anslag som förde tankarna till Jon Lords hårda riffande på hammondorgeln. Mäktigt.

Paus med pilsner och rödtjut. De vet hur slipsten ska dras – finfolket.

Tillbaka på de sittriktiga stolarna fortsatte bröderna Jablonskis hyllning till Wolfgang Amadeus Mozart, – noterar att det är 250 år sedan geniet föddes.
Redan som tioåring komponerade Mozart, Sonat för fyra händer i B-dur k 358 vilken följdes av det mognare mästerverket, sonaten i C-dur k521 innan extranumret av Ravel fick avrunda kvällen. Bravissimo!, och en fläkt av de stora scenerna hade passerat Landskrona.

Landskorna Teater är som gjord för konserter. Efter lördagens ”Granny-award” hoppas vi på modernare toner. På kulturredaktionens önskelista står Esbjörn Svensson Trio, Bo Kaspers Orkester, Miriam Aïda eller varför inte lanskronabaserade Delta.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser