Annons

Krogpersonal i skolbänken

Personalen på stadens krogar och restauranger drillades i dagarna två i
ansvarsfull alkoholservering, ett projekt i länsstyrelsens regi som nu
turnerar Skåne runt.
Syftet med projektet är att utveckla metoder för kommunerna att utbilda restauranganställda med målsättningen att minska det alkoholrelaterade våldet, men också att färre underåriga eller kraftigt berusade personer serveras alkohol på krogen, förklarar projektledare Siv Gyllix samtidigt som Jan Eriksson föreläste om alkoholens effekter och alkohollagens innehåll för de första kursdeltagarna.
– Det finns onekligen saker som man inte alltid tänker på och en del tips är
säkert bra,
förklarar Jörgen Einsbohr som driver Tages och Oliver, två av
krogarna vars personal i går deltog i den första utbildningsdagen.
– Vi har bildat en projektgrupp i kommunen med representanter från krögarna, länsstyrelsen, närpolisen och de social myndigheterna, förklarar Bo Sörensson, alkoholhandläggare i kommunen och vars målsättning är att all personal som jobbar inom krogbranschen också skall genomgå utbildningen.

Projektet bygger på den metod som Statens folkhälsoinstitut har tagit fram
och länsstyrelserna har ett regionalt uppdrag att få i gång kurserna runt om i kommunerna.
– Malmö och Lund kör i egen regi, men övriga 31 kommuner i Skåne kommer vi att besöka, berättar Siv Gyllix som också räknar med att resultatet av två skådespelares besök på sammanlagt 101 Skånska krogar snart kommer att presenteras.
En av skådespelarna spelade kraftigt berusad och undersökningen går ut på att visa hur krogarna uppträdde i den situationen. Resultatet, som än så länge är hemligt, kan säkert lära personalen lite om det fortsatta arbetet.
Utbildningen är uppdelad på två dagar, den första behandlar alkoholen, dess inverkan och alkohollagen. Här berättar även närpolisen om sitt arbete. Den avslutande dagen ägnas åt narkotikamissbruk och konflikthantering. Deltagarna får sedan ett personligt kursbevis.

Annons
 

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP


 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser