Annons

Svenbro invald i Svenska Akademien

Jesper Svenbro och Kristina Lugn har idag utsetts till nya ledamöter i Svenska Akademien. De kommer att ta sitt inträde vid Akademiens högtidssammankomst den 20 december i år.

Poeten och litteraturforskaren Jesper Svenbro efterträder poeten Östen Sjöstrand på stol nr 8. Jesper Svenbro är född (1944) och uppväxt i Landskrona. Han har sedan många år varit bosatt utomlands, först i Italien och sedan i Frankrike.
Svenbro disputerade på en avhandling om den grekiska poetikens ursprung och har sedan varit verksam i en fransk forskargrupp som studerar det antika Greklands litterära kultur. Viktiga resultat framlades i hans bok om läsandets antropologi, Phrasikleia (1988). Det grekiska perspektivet finns även i essäsamlingarna Myrstigar (1999) och Fjärilslära (2002) och den grekiska mytologin blandas med den nordiska i diktsamlingarna Särimner (1984) och Samisk Apollon (1993).
Jesper Svenbros senare poesi som till exempel Pastorn min far (2001) och Himlen och andra upptäckter (2005) präglas av återvändandet till det personliga förflutna.

Annons
 

Jesper tilldelades 1994 Landskrona kommuns guldmedalj. Samma år kom diktsamlingen Blått, som till stora delar handlar om Landskrona.
Han medverkade även med en av tolv texter i Landskronaboken som kom under 2005. Jesper Svenbro skrev då – Tvådelad improvisation över temat Landskrona. Även detta år hedrades Svenbro då han utsågs till ”Årets Landskronit” av Föreningen Landskroniter i Stockholm (FLIS).

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser