Annons

Troligtvis ingen ohelig allians i kommunfullmäktige

Mycket pekar nu på att folkpartiets segerherre Torkild Strandberg tar över som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande efter valframgången.
– Vi har diskuterat i de banorna, men än är inget bestämt och vi skall träffas igen om tio dagar, förklarar Torkild Strandberg som om han väljer att bli kommunalråd lämnar sin plats i riksdagen.
– De två uppdragen går inte att kombinera.

Folkpartiet har tillsammans med moderaterna lämnat sitt förslag till socialdemokraterna som nu skall diskutera internt hur man skall ställa sig.
– Vi har tagit konsekvensen av två valförluster och är beredda att gå i opposition, poängterar avgående kommunalrådet Niklas Karlsson som dock inte vill gå närmare in på några detaljer förrän frågan analyserats inom partiet.
– Valutgången skall diskuteras på ett medlemsmöte och sedan får vi se hur vi ställer oss till olika lösningar.

Annons
 

Även inom moderaterna kommer valresultatet att diskuteras ingående. Ett extra årsmöte är planerat och det är tveksamt om Tutti Johansson Falk får nytt förtroende som kommunalråd efter två raka förlustval. I den förhandlingsgrupp som moderaterna utsett finns hon inte med och det kan vara ett tecken på att förändringens vind blåser inom moderaterna.

Det politiska läget i Landskrona är efter valet att folkpartiet med sina tolv mandat är största borgerliga parti, moderaterna har sju mandat och tillsammans för den borgerliga alliansen 19 mandat. Det är lika många som socialdemokraterna, 17, och vänstern, 2, får tillsammans.
Nu söker den borgerliga alliansen också stöd hos miljöpartiet som med sitt enda mandat gör ställningen till 20 mot 19 vid en jämförelse mellan de traditionella blocken.
– Får vi till stånd ett samarbete med miljöpartiet så kan s och v inte fälla våra förslag, poängterar Torkild Strandberg som inte kan tänka sig att söka samarbete med Sverigedemokraterna.
– Nej, vi för våra frågor till kommunfullmäktige och där får sedan Sverigedemokraterna rösta som man vill, betonar han och hoppas samtidigt få till stånd breda uppgörelser i för kommunen viktiga frågor.
– Det handlar om frågor som rör kommunens utveckling och här tror jag att det är viktigt att försöka hitta breda lösningar, avslutar Torkild Strandberg och i början av november kan kommunen få en ny ledning när nya fullmäktige sammanträder.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser