Annons

Må bra på hälsans dag

Den 30 september är det hälsans dag i Landskrona för andra året. I samband med detta anordnas diverse arrangemang och workshops där man kan delta i olika friskvårdande aktiviteter på bland annat Stadsbiblioteket, Karlslundsbadet, i Sofia Albertina kyrka, på Teatern och Ungdomshuset NOVA.

– Vi lever för bra men i ett stressigt samhälle där vi äter och dricker för mycket, inleder Margareta Rydhagen, avdelningschef för biblioteket.
– På hälsans dag hoppas vi kunna informera folk och låta dem få testa på bra och roliga saker. Det kommer att finnas Qi gong, Tai Chi, stavgång, meditation, föredrag om Slow Food och Slow City med mera, fortsätter Margareta.

Annons
 

Vuxenförvaltningen och Fritid- och kulturförvaltningen är initiatitagre till och samordnare för Hälsans dag i Lansdskrona. I år har man satsat på att ta in de två koncepten Slow Food och Slow City, båda med rötter från Italien på 80- respektive 90-talet. Det går ut på att man till exempel vill bevara och utvecklar traditionell odling och produktion som bidrar till att det unika i området bibehålls. Man prioriterar även kontakten och möten mellan konsumenter, producenter och leverantörer.

– Jag fick idén utan för Århus i Danmark, men har senare upptäckt att det kanske var att gå över ån för att hämta vatten, då det redan fanns liknande evenemang i andra regioner i Sverige, berättar Margareta.
– Dock så har vi breddat det hela genom att till exempel ta in Slow City som ett underliggande tema, tillägger Claes Zachrison enhetschef för Vuxenförvaltningen.

På biblioteket kan man bland annat ta del av Nils Uddenbers personliga kåseri om tid, ”Det är bråttom nu”, lära sig om Feng Shui en urgammal kinesisk teknik för att skapa harmoni samt testa på traditionell Japansk massage eller gå på Stadsvandring med Sven-Erik Thorstemann.

I Sofia Albertina kyrka kan man tillsammans fylla rum och tid med sång, eller meditera och delta i workshopen ”Gemenskap genom rörelse”.

På Karlslundsbadet erbjuds arombastu med eteriska oljor, som påstås ge en riktig energikick för kropp och själ.

Klockan två går en eftermiddagshappening igång på Teatern som heter ”Var ligger Pepparkakeland?”. Där kommer Landskrona estetelever och SFI-elever att laga mat och skapa musik med hjälp av kocken Eve Maltais, kökschef Drakamöllans Gårdshotell. Musiker som gästar är Jonas Jonasson, känd från Sci-Fi och Bob Hund och Carl-Martin Vikingsson från Svenska Akademin.

I övrigt noterar vi att Region Skåne, Diabetesföreningen, Ungdomsmottagningen, med flera, kommer att hålla information under dagen.

 

 

 

En kommentar till "Må bra på hälsans dag"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Ligger Pepparkakeland i Landskrona?

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser