Annons

Drevet rullade över helgen

Många Landskronabor valde att stanna till när Sveriges Radios, Studio Ett, sände direkt från Rådhustorget under fredagseftermiddagen. En panel bestående av riksdagsman Anders Karlsson (s), före detta partisekreteraren – nu politiske redaktören på Skånska Dagbladet Lars Stjernkvist (s), kommunalråd Tutti Johansson Falk (m), kommunstrateg med BRÅ-ansvar Annika Wågsäter, Sydsvenskans politiska chefredaktör Heidi Avellan, journalisten på Landskrona Posten Joakim Björck samt tidningens redaktionschef Kersti Forsberg stod samlade i en ring runt radioreportern tillika programledaren Johan Wangström.

Frågeställningarna som radioprogrammet ville lyfta var:
Vad händer egentligen i Landskrona? Varför röstade nästan var fjärde invånare på Sverigedemokraterna? Vad ligger bakom det dramatiska valresultatet?
Huruvida man fick svar på frågorna kan du själv avgöra om du klickar in dig på www.sr.se och går vidare till P1 > Samhälle > Studio Ett, där du kan lyssna på programmet i sin helhet. En dryg halvtimme varar det.

Annons
 

Delar av sändningen kom att handla om en av de 98 artiklarna i ”Gängserien” som Landskrona Posten skrivit om sedan i mars. Anders Karlsson (s) framförde kritik mot vad han ansåg, att tidningen ensidigt dragit fram Landskronas dåliga sidor, för att inte redovisa det positiva som sker i kommunen. Tidningens representanter ställde sig dock ytterst frågande till kritiken och undrade varför den framfördes först nu. Joakim Björck redogjorde för en enkät som tidningen gjort innan valet hos de förtroendevalda i kommunfullmäktige i vilken det framkom att politikerna där ansåg rapporteringen som tidningen gjort, stämde överens med deras verklighet. Dock hade sex socialdemokrater valt att ej svara på enkäten, vilket journalisten beklagade. Även de satsningar som kommunen gjort efter artikelserien ansåg man från tidningens sida vara ett stöd för att vinklingarna varit korrekta.

Även Sveroiges Radios Eko-sändningar under fredagen var inne på medias roll i rapporteringen runt gängen och i vilka eventuella framgångar det medfört för SD i Landskrona. Något som Rapports söndagssändning också tog fasta på.

Inslaget från söndagens Rapport kan du se här >>>

Media har frossat i det lokala valresultatet. Till att börja med handlade artiklarna i Svenska Dagbladet, DN, Aftonbladet, Expressen, Mora tidning med flera, mest om den förvåning som de lokala politikerna kände över valresultatet. Rapporteringen har dock fortsatt under längre tid än vad ett ”normalt” mediadrev brukar göra och den som önskat har kunnat ägna helgen åt diverse förklaringar åt SD-framgångar i Landskrona.
Nedan följer länkar till några av alla de artiklar som skrivits i ämnet:

Aftonbladet – Rädslan vann i Landskrona
Expressen – Kritik mot polisen – pekar ut invandrare
Expressen från torsdag- Därför röstar vi i Landskrona på sd
Sydsvenskan – Ny tid för gamla fina Landskrona

På landets mest lästa debattsida, DN-Debatt, skrev i helgen idéhistorikern vid Södertörns högskola, Ulla Ekström von Essen, en debattartikel med rubriken –
Sverigedemokraterna har kommit för att stanna – givetvis finns Landskrona omnämnt.

Även drakarna från andra sidan sundet har varit på plats i Landskrona.
I helgen fanns följande artiklar i Berlingske Tidende.

Første skridt er en flytning fra Landskrona
Sundbyen der gik i sort

I Danmarks största (?) morgontidning Jyllands-Posten skriver landskronabon Tommy Jonasson en lång artikel under rubriken:

Et Øresunds-chok
Även om den inte var i helgen så kan vi inte bortse från denna TT-notis som fanns införd i flera av de större dagstidningarna.
Här i Svenska Dagbladet – Moderat svor över invandrare på vaka.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser