Annons

Vernissage på museet på söndag

Att reklam kunde vara politiskt laddat fick fotograf Claes Lewenhaupt erfara när han fick uppdraget att utforma reklambilder för mellanöl.
– Mellanöl gick att köpa i vanliga butiker och hade blivit mycket populärt bland ungdomar, därför bestämdes att reklamen skulle vara återhållsam och på bilderna fick man inte vara glad eller sitta lättklädd utomhus,
minns Tony Lewenhaupt som sammanställt en utställning med makens bilder på Landskrona museum med vernissage på söndag.

Claes Lewenhaupt arbetade med reklamfotografering fram till sin död 1990, men hann också med att göra flera böcker tillsammans med hustrun. De båda började arbeta tillsammans redan i Stockholm på tidigt 60-tal innan flyttlasset gick till Skåne och Svenska reklambyrån, en välrenommerad reklambyrå.
– Att arbeta med reklambilder då innebar en stor frihet, man fick ett uppdrag och sen var det upp till fotografens kreativitet. Det var en mycket stimulerande arbetsprocess, förklarar Tony Lewnhaupth och visar hur man arbetade med välkända modeller som Marie-Louise Ekman i en kampanj för Jane Hellen kosmetika från 1969.
– Marie-Louise har sett de här bilderna senare och gillar dem. I dag tror jag knappast att man fått göra reklam för kosmetika med hjälp av gråtande modeller, poängterar Tony Lewenhaupt och pekar på några sommarfagra reklambilder för Flora margarin som snabbt blev känt, inte minst genom Ernst Hugo Järegård och Margareta Krooks populära reklamfilmer.
– Men alla användes inte, Flora ville av någon anledning ha äldre människor på sina bilder.

Annons
 

Alla reklambilder kommer inte till användning och det av olika skäl. Tony Lewenhaupt lyfter fram två exempel, en kampanj för dåvarande Svenska arbetsgivarföreningen och en för ett okänt norskt tvättmedel.
SAF ville slå ett slag för Sverige i Europa och det gjorde Claes Lewenhaupt genom att beställa en blågul fåtölj från Lammhult som han sedan placerade i olika europeiska landskap.
– Varför bilderna inte användes vet jag inte, men jag tycker de säger en del om tiden och därför är det roligt att visa dem här, poängterar Tony Lewenhaupt och berättar att reklamen för tvättmedlet Pax, som också betyder fred, illustrerades med bilder som förde tankarna till olika revolutionära händelser.
– Och det föll platt när någon upptäckte att ungkommunisterna i Norge också hette Pax, förklarar hon med ett leende och pekar på bilden som gör reklam för Lyckholms lättöl.
– Det är Claes som är med på bilden. Vi var på Kanarieöarna för att ta bilderna och ljuset var så bra så Claes ställde upp kameran och bad mig ta bilderna.

Utställningen invigs på söndag av Claes Lewenhaupts son Carl som också arbetar inom reklambranschen.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser