Annons

Ytterst oklart parlamentariskt läge i Landskrona

Igår var det val och den parlamentariska situationen som uppstått är inte helt enkel. Sverigedemokraterna (SD) tog hela 22,3% av rösterna. Samtidigt har övriga partier tidigare gjort klart att man inte har för avsikt att alliera sig med SD.

Socialdemokraterna är fortfarande kommunens största parti men klart är att man gör sitt sämsta kommunalval genom tiderna. Även Moderaterna gjorde ett dåligt val. Partiet blir trots framgångarna på riksplanet, troligtvis av med tre mandat, precis som Socialdemokraterna.
Förutom SD så gör Folkpartiet ett bra val i Landskrona då man nu är kommunens näst största parti med 22,6% av rösterna.
Noterbart är om söndagens utfall håller även över onsdagsräkningen, så kommer Centerpartiet att för tredje valet i rad hamna utanför kommunfullmäktige. Ur fullmäktige åker SPI och Kristdemokraterna.

Annons
 

Så här röstade Landskronaborna i valet till kommunfullmäktige:
(Siffrorna betyder Antal röster i procent – antal mandat kommande mandatperiod – Inom parentes, ökning/minskning av antal mandat.

Socialdemokraterna, 32% – 17 mandat (- 3)
Folkpartiet, 22,6% – 12 – (+ 4)
Sverigedemokraterna, 22,3% – 12 (+ 8)
Moderaterna, 13,5% – 7 (- 3)
Vänsterpartiet, 3,4% – 2 (- 2)
Miljöpartiet, 2,2% – 1 (+- 0)
Centerpartiet, 2% – 0 (+- 0)
Kristdemokraterna, 1,2 – 0 (- 2)
Sveriges Pensionärers Intresseparti, 0,7 – 0 (- 2)

På onsdag räknas de sista rösterna vilket innebär att något enstaka mandat kan fördelas annorlunda. På fredagen uppskattade dock Pia Tygård på valnämnden att det på sin höjd kunde röra sig om hundra röster som ska tillföras redan räknade.

Vi har under förmiddagen varit i kontakt med lokala politiker. Deras kommentarer till den uppkomna situationen kan du läsa här under dagen.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser