Annons

Internationell kommitté synade trådbussen

Trådbussen tillhör framtiden. Det konstaterade internationella kollektivtrafikunionens ordförande i kommittén för regional järnvägstrafik i Europa, fransmannen Michel Quidoxt, när det i går bjöds på en snabb rundtur med trådbussen i Landskrona.
– Trådbussen har många fördelar, den är ren, har mjuk gång och drar lite energi, menade Michel Quidoxt och uttryckte förvåning över att en så pass liten stad som Landskrona vågat satsa på trådbussen.
– Det tyder på visst mod och framåtblickande, menade han och poängterade att diskussionen kring trådbussen inte alltid handlar om tekniken utan snarare vad allmänheten anser om stolpar och el-trådar som följer med bygget.
– Här väcker trådbussen alltid känslor, men när det gäller känsliga innerstadsmiljöer så kan man alltid köra med batteridrift och därmed slippa störande stolpar. Personligen tror jag dock att det handlar om tid för allmänheten att vänja sig vid ett nytt tänkande vad gäller kommunikation i tätorterna.

Kommittén, som bestod av representanter från stora delar av Europa, var på snabbvisit för att titta på trådbussen i Landskrona och citytunneln i Malmö.
– Vi vill visa trådbussen för att den på ett utmärkt sätt sammanbinder centrum med en station som inte längre ligger centralt, förklarade Kerstin Gustafsson, planeringschef på Skånetrafiken och värd för besöket.

Annons
 

Från Upplands lokaltrafik deltog Clas Wåhlberg och han var mycket nyfiken på hur regionaltrafiken var uppbyggd utmed Västkustbanan.
– Och jag har faktiskt varit i Landskrona tidigare och tittat på trådbussen, men då reste vi inkognito för att se hur den fungerade och vi blev mycket positivt överraskade. Det är ett system som fungerar mycket bra och något vi tar med oss när vi tittar på den framtida trafikplaneringen för Uppsala.

Bussen med de långväga gästerna styrdes med säker hand av Laila Nielsen, bussförare som varit med under hela resan med trådbussprojektet.
– De tre åren som bussarna varit i trafik har gått väldigt bra och mycket av kritiken beror till stor del på okunskap, konstaterade hon innan det var dags att rulla i väg med representanterna från UITP, Union International des Transport Public, på en rundtur genom Landskrona.

Trådbussen har nu varit i trafik i tre år och de tre bussarna har haft en tillgänglighet på 96 procent, lagt bakom sig omkring 18 000 mil. Årligen åker 500 000 passagerare med bussarna, vilket motsvarar en tredjedel av det totala bussåkandet i Landskrona.
– Med tanke på de goda erfarenheterna borde det finns fler trådbussar i Sverige och vem vet, kanske kommer det nu när Landskrona visar hur bra det kan bli, avslutade Kerstin Gustafsson innan det bar i väg till Malmö och tunnelbygget.

Fakta
UITP, en förkortning av franska Union International des Transport Public, är ett världsomspännande nätverk av transportaktörer med över 2 700 representanter i mer än 90 länder över hela världen. Organisationen ligger bakom flera EU relaterade initiativ inom trafiksektorn och har stor påverkan på infrastrukturens uppbyggnad runt om i världen. Mer information på hemsidan www.uitp.com.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser