Annons

Teknik och taktik – BoIS tar datorn till hjälp

Idag klockan 19 tar BoIS emot Väsby United på IP.
Gästerna kommer till Landskrona med två raka hemmaförluster. Senast i fredags föll man med 3-1 mot UEFA-hoppet Åtvidaberg. Laget som är indraget i striden runt det undre kvalstrecket kan fälla avgörande även för toppstriden då man har samtliga topplag utom TFF kvar att möta.
BoIS tränare Patrik Johanssom tvingas till en del ändringar i truppen sett till senaste matchen, storsegern mot Jönköping. Ett envist förkylningsvirus har snurrat runt i truppen. Detta gör att verken Lee Baxter, Andreas Yngvesson eller Jonas Lind är aktuella för spel. Detta medför att Stojan Lukic idag kommer att få debutera i Superettan och att lagledare Mats I Svensson får göra sig beredd på inhopp. Under gårdagens träning joggade Jörgen Pettersson endast men ska enligt tränare Johansson vara fit-for-fight.
Jag vill göra så lite förändringar som möjligt gentemot laget som vann med 7-0 i söndags. Det innebär att Jörgen fortsätter på mittfältet och att Bobo Bola går in i anfallet.

Det är många faktorer som måste stämma för att ett lag ska kunna ta sig till allsvenskan. Ett nytt hjälpmedel som BoIS har tagit till i jakten på bättre spel är videon. Men det är inte så att tränarna och spelarna sitter och tragglar genom matcherna. I stället har denna säsong använt ett datorprogram.
Det är ett videoanalysprogram som heter Dartfish, säger BoIS tränare Patrik Johansson.
– Vi har spelat in samtliga hemmamatcher samt ett flertal försäsongsmatcher och dessa kan vi nu analysera i detalj.

Annons
 

Inför varje match diskuterar Patrik med den som filmar om vad han är speciellt intresserad av. Därefter ”taggar” mannen bakom kameran varje tillfälle som är intressant.
Det kan vara att jag ber honom tagga våra uppspel på vänster eller högerkanten under matchen. Eller så kan det vara i samband med fasta situationer. Vad datorn som kameran är kopplad till då gör är att lyfter ut taggade sekvenser och dessa kan sedan visas upp efter varandra, säger Patrik och visar ett exempel.
Just nu tittar vi på matchen mot Nordjylland i våras. Vi bestämmer oss nu för att titta på samtliga uppspel från vänsterbacksplatsen där Johan Norell är, berättar Patrik samtidigt som filmsnutt efter filmsnutt visas upp.
– Man kan då leta efter vissa mönster. Man ser vad som görs bra och vad som görs dåligt. Samtidigt ser man om spelarna lyckas följa de direktiv som man tränar på.

Dartfish är relativt nytt i Sverige. I USA är det dock större.
Jag har en kompis som visat mig, Tom Prahl och Sören Åkerby, hur det fungerar. Han berättade också om att det var större på andra sidan Atlanten. Bland annat så tog han ett exempel om ett armélag som spelade amerikansk fotboll. Efter varje match fick varje spelare en cd-skiva med sig själv på. Dessutom hade tränaren lagt på kommentarer.

BoIS har dock inga sådana planer i nuläget. Först och främst ser man taktiskt på det hela.
Vi har suttit med hela truppen och kollat några filmer men jag ser en fördel i att vi kollar i mindre grupper. Till exempel backlinjen eller någon annan lagdel. Men i framtiden ska vi försöka fixa så att varje enskild spelare ska kunna se sitt eget spel i lugn och ro hemma, genom att logga in på en server eller något liknande.

En som tycker att Dartfish är bra är målvakten Lee Baxter.
Alla ser situationer på olika sätt. Ibland blir det att man diskuterar utan att komma överens om vad som egentligen hände. Då är det bara att kolla och sedan arbeta utifrån vad man ser, sade Baxter då laget gick genom matchen mot Assyriska.
Patrik hade då hela truppen samlad i pressrummet och gick genom detaljer, framför allt i försvarsspelet.
Där har vi en del att jobba med och då är datorn ett perfekt verktyg. Jag kan då visuellt visa vad jag menar och sedan kan vi ta med det ut på träning, avslutar Patrik Johansson.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser