Annons

Folkhälsominister invigde nya skollokaler på Elise Malmrosgymnasiet Folkhälsominister Morgan Johansson invigde nya skollokaler på Elise Malmrosgymnasiet

När Filia Sari, 19 år, kom till Sverige för tre år sedan så fick hon börja läsa svenska på Komvux.
– Det var för stort och opersonlig, nu går jag på Elise Malmrosgymnasiet och trivs jättebra, berättade hon på felfri svenska för folkhälsominister Morgan Johansson i samband med invigningen av de nya skollokalerna.
– Landskrona är en av de kommuner som genomför ambitiösa satsningar på skolans område och själv har jag varit en hel del i kommunen, men mest för att fiska, konstaterade Morgan Johansson i sitt invigningstal och den här gången handlade det om röstfiske och bandklippning.

Elise Malmrosgymnasiet har 130 elever som går på de individuella programmet. De nya fräscha lokalerna ger eleverna möjlighet att studera i grupper om tolv och därmed ökar också förutsättningarna att få betyg som ger behörighet till de nationella programmen.
– Jag vill gärna läsa vidare och kanske jobba som journalist, berättade Filia Sari och gymnasiechef Thomas Johansson betonade att eleverna på skolan gör framsteg.
– Nu går 63 procent av eleverna vidare till de nationella programmen och det är en siffra som ökar hela tiden, förklarade Thomas Johansson och berättade att Landskrona satsar mer än någon annan kommun i Skåne på det individuella programmet.
– Det är en satsning som kommer att fortsätta och här utgår vi från elevernas behov och de nya lokalerna betydelsefulla för att satsningen skall lyckas.

Annons
 

Morgan Johansson presenterade också regeringens nya satsningar på skolans område som bland annat innebär utökade möjlighet för fortbildning av lärare och en större satsning på svenska.
– Språket är viktigt, det visar inte minst Filias berättelse, poängterade han och betonade betydelsen av en bra utbildning för utvecklingen av den allmänna välfärden.
– När jag träffar elever som Filia så känner jag att våra satsningar är riktiga och det gör mig riktigt glad.

Det individuella programmet i Landskrona är stort och för att fler elever skall klara grundskolan kommer regeringen att satsa extra resurser på de hundra mest utsatta skolorna i landet.
– Det är skolor där arbetsbördan är tung för personalen och där eleverna av olika anledningar har svårare för att ta till sig kunskapen. Det vill vi ändra på, framhöll han och hoppades att fler elever skulle få uppleva samma positiva studieglädje som Filia Sari.

I Landskrona kan Dammhagsskolan bli den skola som får extra resurser. Många elever har invandrarbakgrund och problem med språk och inlärning.
– Här handlar det om att öka insatserna för att hjälpa dessa elever och inte enbart satsa på de som redan har förutsättningar. Vår ambition är att alla skall med, inte bara några få, avslutade Morgan Johansson innan det var dags att äta lunch med några elever på bygglinjen.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser




















Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser