Annons

Lee Friedlanders uppvevade realitet

Landskrona Museum visar ännu en gång en storartad fotoutställning. Förut har vi kunnat se bilder av Hasse Persson och nu är det tid för fotoikonen Lee Friedlander, 2005 års Hasselbladspristagare.
Vi vill gärna anses som en av Skånes seriösa fotoutställare och försöker få in allt fler stora fotografer, säger fotoansvarige på Landskrona Museum, Janne Jönsson.

Friedlanders bilder är unika. Sedan 1950-talet har han fotograferat den amerikanska vardagen. Verkligheten som han fångar i sina bilder kan många gånger vid första anblick se ut som ett sporadiskt knapptryck på kameran. Men det är en intensiv och uppvevad realitet vi får se. Det är de små detaljerna som gör bilderna.
Man kan tydligt se hans säregna stil vandra genom de olika motiven. Bilder i bilder som avspeglar verkligheten ur olika perspektiv. Det kan vara ett foto taget ut en bil där backspegeln visar det vi annars inte skulle ha sett. Ett annat kännetecken är att hans egen skuggbild ibland får spela en skenbar rollfigur. Många saker som enligt alla fotoregler skulle anses vara grova misstag får Lee Friedlander att bli visuella skådespel.

Annons
 

Utställning öppnas för allmänhetens ögon den 3 september och pågår fram till den 5 november. Så det finns en chans för alla att ta del av det hela. Friedlander är en stilikon och ett tungt namn bland fotografer.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser