Annons

Rapport visar på uppgång för LandskronaBjörn Anders Larsson för Nordic Evaluation Group och Hans Eriksson, vd för Invest In Landskrona visar upp rapporten som visar att Landskrona går mot ljusare tider.

För tre år sedan inledde Nordeg, Nordic Evaluation Group, en undersökning för att mäta olika variabler för Landskronas utveckling och därefter sätta betyg. Uppdragsgivare var Invest In Landskrona.
Nu är rapporten klar och glädjande är att det syns ett tydligt genombrott.
– Efter att utvecklingen stått still i flera år så ser vi nu en svängning och med sitt strategiska läge så växer Landskrona snabbt, förklarade samhällsanalytiker Björn Anders Larsson när han i går presenterade rapporten som visar att Landskrona gått från betyget 4,16 till 5,33 på en tiogradig skala.

Att Landskronas rykte har förbättrats vet Hans Eriksson, vd för Invest In Landskrona.
– Det märks tydligt. Det är mycket lättare att sälja Landskrona idag när man är ute. Tidigare hade vi ett dåligt rykte men nu får allt fler upp ögonen för Landskronas potential, menar Eriksson.

Annons
 

– Men det finns fortfarande område som måste bli bättre och inte minst handlar det om sysselsättningsgraden där Landskrona fortfarande ligger en bit efter rikssnittet, påpekar Björn Anders Larsson och visar med statistik att om kommunen haft samma sysselsättningsgrad som riket i stort hade det inneburit en ökad skattekraft på 700 miljoner kronor och hela 150 miljoner i kommunala skatteintäkter.

Stark tillväxt
– Enligt rapporten så ökar befolkningstillväxten starkt och redan i år väntas kommunen nå upp till 40 000 invånare. Vidare finns 32 företag med mer än 50 anställda och det är företag som går bra. Dock finns det för få mindre företag och det är ett problem och kan kommunen att göra en insats, betonade Björn Anders Larsson och kommunalrådet Niklas Karlsson, s, tackade för tipset.
– Det som skiljer den här rapporten är det att vi jämför oss med oss själva och inte med andra kommuner. Efter tre års mätningar ser vi nu att utvecklingen går i rätt riktning, även om det fortfarande finns mycket att göra. Vad gäller nyföretagandet så är det en av de frågor som vi prioriterar högt och där vi från kommunens sida skall göra vad vi kan för att stimulera till ökat företagande, förklarade Niklas Karlsson och Curt Boström, moderat viceordförande i LA Invest som är beställare av rapporten betonade vikten av den information som finns att få genom de årliga jämförelserna.
– Det är oerhört viktigt att den här informationen kommer ut till företagen så att man själv kan bilda sig en uppfattning om hur kommunen utvecklas och om detta råder politisk enighet.

Ser man till utvecklingen av nyföretagande första halvåret 2005 jämfört med samma period året innan så startade 205 nya företag 2005 mot 184 året innan. Och om man jämför ökningen kommunvis så noterade Landskrona en ökning på 14,1 procent att jämföra med 8,9 för Helsingborg och 7,4 för Malmö.

Vidare konstateras att den negativa bild som omvärlden tigare haft om Landskrona är på väg att suddas bort.
– Landskronas goda sidor kommer fram bättre, det gäller satsningar på boendet, men också satsningar på utbildning, kunskapsföretag, turism och idrottssatsningar. En mängd faktorer som sammantaget ger en positiv bild av kommunens utveckling, förklarade Björn Anders Larsson avslutningsvis och från LA Invest sida kommer man att fortsätta med mätningarna.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser