Annons

Papegoyeskjutning i Landskrona – 120 Gillesbröder och Gillessystrar sköt skarpt Gillessyster Christina Arnsby laddar.

I lördags samlades Knutsgillet för traditionell papegoyeskjutning på Citadellet. 120 Gillesbröder och Gillessystrar hade hörsammat inbjudan att skjuta skarp.
– Efter det att vår Ålderman Inge Stoltz tagit gillesdeltagarna med på en resa till 1400-talet och berättat om Gillenas betydelse då, beordrades uppställning och inspektion av årets upplaga av skyttesällskapet, berättar Lennart Söderberg Knutsgillets Chrönikör.

Förra årets Fågelkung Svante Grönvall kunde konstatera, att trots viss oordning i ledet såg alla samlade och laddade ut inför själva skjutningen. Till trumslagarnas taktfasta toner tog man sig därefter till bastion Wrangel där tält, förplägnad och papegoyerna väntade.

Annons
 

Gillet med anor från 1200-talet festade i år för sextiotredje gången efter att gillet återuppväcktes 1944. Borgmästare August Munck af Rosenschöld var den som tog initiativet att återstarta Landskronas Gille och därefter har gillet haft ytterligare sex Åldermän.

Som vanligt blev papegoyeskjutningen både spännande och annorlunda.
– Skjutstilarna är mycket individuella och träffsäkerheten går säkert att förbättra men vad gör detta när solen skiner och gemytet är på topp, konstaterar en leende Söderberg.
Efter några intressanta omskjutningar kunde så årets Fågelkung och Fågeldrottning koras. I damtävlingen vann Camilla Christerson och blev således årets Fågeldrottning och i herrklassen återupprepade Svante Grönvall förra årets bravad och blev åter Fågelkung.

I samband med papegoyeskjutningarna koras även årets Hattdrottning och juryn utsåg efter en kort överläggning Eva Zachrisson till denna titel.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser