Annons

Kraftig algblomning i hamnen

De senaste dagarna har vattnet i hamnen blivit allt mer fyllt av alger och idag har det förhoppningsvis nått sin kulmen. En chockgrön sörja, tjock som sirap, ligger som ett täcke över vattnet i kassakroken.
– Jag har sett något liknande på Gotland en gång men aldrig här i Landskrona, säger kommunens ekolog, Olle Nordell och tar fram kameran för att föreviga eländet.

Nordell påpekar dock att det inte är någon fara då det kommer att försvinna.
– Någon större fara för djurlivet är det inte. Så länge fåglarna inte sväljer vattnet så blir dom inte sjuka och svälja denna sörja gör ingen. Det kommer sakta men säkert att luckras upp.

Annons
 

Fakta:
Algblomning förekommer när vattnen är i obalans, framför allt beroende på övergödning. Normalt noteras algblomningen genom kraftiga färgförändringar på vattnet, men lukt och smak kan även påverkas.
Bad i vatten med kraftig algblomning bör undvikas, detta gäller även hundar och andra djur. Det har hänt att hundar som badat i vatten med kraftig algblomning avlidit. Dödsfall finns även beskrivna bland kor som druckit av vatten med algblomning. Vid bad i vatten med algblomning kan olika symtom förekomma. I första hand ses symtom som hudirritation (klåda, utslag) och ögonbesvär, men också illamående, kräkningar och diarréer.

Källa: Smittskyddsinstitutet

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser