Annons

Publiken strömmar till Tycho Brahe minnena

Tycho Brahe minnena på Ven är publikmässigt på god väg mot en rekordsäsong. Varje månad under 2006 har inneburit ett besöksantal som varit det bästa någonsin för den månaden. Under juni månad besöktes anläggningen av 8290 betalande besökare. Särskilt de danska besökarna ökar i antal i och med att det blir mer och mer känt i Danmark att det finns dagliga färjeförbindelser till Ven från såväl Köpenhamn som Helsingör. Friluftsutställningen om Tychos syster Sofie Brahe finns nu på plats igen i Uraniborgs trädgård efter att konstruktionen modifierats. Ett porträttet av Sophie Brahe finns på Gavnö slott, Danmark. Sophie Brahe är den berömde astronomens lärda syster och hon var en banbrytare för kvinnliga forskare i Norden. Hon behärskade astronomi, astrologi och kemi, trädgårdskonst och släktforskning. Tycho ansåg att hon var en av Europas lärdaste kvinnor. Hela sitt liv ägnade hon åt vetenskapen på det sätt som var möjligt för henne. Som kvinna var universitetsvärlden stängd för Sophie och hon fick sin utbildning i hemmet, men hon hade en ovanlig lärare i Tycho. Syskonen stod varandra nära, de delade en passion för vetenskap och de gick båda sina egna vägar även om de bröt mot tidens konventioner och familjens vilja. Denna säsong planteras också en ”Sophierabatt” med kejsarkrona, tulpaner och guldlök i trädgården på Uraniborg. I september 1629 skickade Sophie 20 tulpanlökar, en kejsarkrona, 2 alexandrinliljor och 20 guldlökar med ett brev till Johan Sparre på godset Bolmeröd i Småland. Brevet är första gången dessa växter nämns i svenska källor. Det kan tänkas att Sophie med denna gåva introducerar fyra nya växter för renässansträdgårdarna i vårt land. Sophie Brahe föddes 24.8 1559 på Knutstorp i Skåne och avled 1643 i Helsingör.

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser