Annons

Industrifonden investerar 26 miljoner i Oatly och dess fabrik i Landskrona

Industrifonden har investerat 26 miljoner kr i skånska Oatlys nyss avslutade nyemission. Oatly AB, som tillverkar havremjölksprodukter under varumärket Oatly, tog in totalt 72 miljoner kr i nyemissionen. Detta ska finansiera bolagets marknadsexpansion och nya fabrik.

Deltog i nyemissionen gjorde såväl tidigare ägare som Carnegie och grundarbröderna Öste samt nya ägare som Pågens, Östersjöstiftelsen och Industrifonden.
– Det kapital vi nu tagit in ska användas till vår pågående marknadsexpansion samt till den nya fabrik, som vi håller på att bygga i Landskrona, säger Per-Erik Nilsson vd för Oatly AB.

Annons
 

I och med detta tar Oatly AB över produktionen av havremjölksprodukterna helt i egen regi. Tidigare har produktionen varit utlagt på andra.

Oatly AB, som grundades 1994, är en avknoppning från Lunds universitet, där det bedrivits forskning om mjölkallergi sedan 1960-talet. Den patenterade havremjölken lanserades först som en ersättning för komjölk. Numera är målgruppen inte bara mjölkallergiker. Havremjölken innehåller nämligen nyttigare fett och mer fibrer än vanliga mjölkprodukter och det tilltalar en betydligt större konsumentgrupp. Dessutom sänker den kolesterolhalten i blodet.

Havremjölken säljs i livsmedelsaffärer under namnet Oatly och i sortimentet ingår numera flera produkter såsom matlagningsgrädde, glass, vaniljsås och pannkakssmet – alla med havre som bas.

Industrifonden, som nu blir delägare i Oatly AB, har sedan tidigare ett konvertibelt lån i bolaget, allt enligt ett pressmeddelande från Industrifonden på fredagsförmiddagen.

Fakta Industrifonden
Industrifonden (www.industrifonden.se) erbjuder tillväxtkapital, kompetens och nätverk till svenska innovativa tillväxtföretag. Industrifonden investerar i de flesta branscher och är delägare i elva regionala riskkapitalbolag runt om i Sverige samt i Innovationsbron AB.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser