Annons

Sommarens vandringar spikade På tisdagen berättade Sven-Erik Thosteman, Palle Påander, Erik Löfgren, Hanna Olsson och Örjan Ekström om sommarens rundvandringar.

En av försommarens evenemang är att turistbyråns rundvandringar presenteras. Igår var det dags för årets träff. På denna presenterade Helena Olsson från Turistbyrån två nyheter, en båttur längst med kusten norrut samt en rundtur vid Bälteberga gods och Ottarps kyrka.
Årets första tur går dock i Asmundtorp.
– Vi kommer att prata en hel del om kyrkan i byn och dess gravar. Det finns faktiskt en hel del intressanta sådana, säger guiden Erik Lövgren från Rönneberga härads hembygdsförening och fortsätter.
– Därefter går vi runt lite i byn och avslutar med lite fika på hembygdgården.

En som guidat många turer sedan starten år 2000 är Palle Påander.
– Förutom att jag guidar på Bälteberga och i Ottarp så tar jag med intresserade på en tur som handlar om Landskrona från medeltiden fram till 1700-talet. Dessutom gör vi en citadellpromenad. Vi kommer dock inte att gå in på själva Citadellet eftersom det är Mats Wilhelmsson som arrenderar detta.

Annons
 

Precis som tidigare år planeras en tur till Gråen och det är Sven-Erik Thosteman som tar med besökaren runt den märkliga ön i Landskrona Hamn.
– I år har vi dock bara en tur till Gråen eftersom vi inte vet hur stort intresset är, säger Thoseman. Han ser dock fram emot den nya sundsturen.
– Vi seglar ut med Lilly och tar kurs norrut. Sen får vi se hur långt vi kommer innan vi måste vända söderut igen. Vi har dock uppskattat att vi kommer upp i höjd med Rydebäck eller Fortuna, säger den auktoriserade Skåneguiden och berättar mer om turen.
– Vi kommer att prata om vad man ser och inte ser. Och det gäller såväl den svenska som den danska kustlinjen. Dessutom kommer vi att bjuda på någon lättare förtäring på båten.

En annan guide som varit med länge är stadsantikvarie Örjan Ekström som kommer att visa upp arkitektur av Fredrik Sundbärg och Frans Ekelund.

Förutom ovanstående turer så arrangeras det promenader genom stadens parker, Calle Sundewall visar upp Örenäs slott och Ålabodarna och ovan nämnda Thosteman tar med besökare upp i det gamla vattentornet.

– Alla turerna måste förbokas hos oss på Turistbyrån. Byvandring i Asmundtorp kan även bokas hos Guiden Erik Löfgren. Turerna Hildesborgs Slott och Hilleshögs Dalar samt Örenäs Slott och Ålabodarna kan bokas hos Calle Sundewall på Glumslövs Bibliotek förutom hos Turistbyrån då, avslutar Helena Olsson.

Hela programmet hittad du här (pdf)

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser