Annons

Trygghetsfrågorna viktigast –

Hej Anders Westin, hur kom det sig att du åkte polisbil i fredags natt?
– Jag blev helt enkelt inbjuden av polisen i egenskap av ordförande i räddningsnämnden och nappade direkt. Jag har genom åren lärt känna många poliser och tyckte med anledning av rådande situation att det kunde vara intressant att skapa sig en bild av polisens arbetsförhållanden.

Har du inte sett tillräckligt med elände under dina elva år i akutbilen?
– Akutbilen är nedlagd sedan över ett år tillbaka och mycket har hänt sedan dess. Jag deltar i nattvandringar, dels genom partiet, dels genom föreningslivet men dessa avslutas för tidigt på natten då man går till klockan 02.00. Med poliserna följde jag med ett skift som varade till 04.00.

Annons
 

Om vi förstått det rätt så utgick ni från Helsingborg? Finns det inga bilar nattetid som utgår från Landskrona?
– Svar ja. Det fanns sju poliser den aktuella kvällen i Landskrona men det befäl som hade hand om mig utgick från Helsingborg. Vår patrull hade speciellt Knutpunkten i fokus och där är gott om Landskronabor på helgen. Faktiskt är det fler Landskronabor än jag föreställt mig som går ut i Helsingborg på helgerna.

Men det rörde sig om en helg innan löning, det måste varit lugna gatan?
– Nej, det vill jag inte påstå. Det var mycket fylla. Sen ryckte vi ut på ett otäckt misshandelsfall där en kille oprovocerat blivit nerslagen med en fjäderbatong. Signalementet på gärningsmannen var att han var välklädd och bar en röd jacka. Honom sökte vi utan resultat under kvällen. En annan sak som upprörde mig är det finns ett gäng med yngre fotbollshuliganer från Landskrona som reser till Helsingborg för att söka bråk. Detta hände i fredags då ett par ur ”Young BoIS” började med att på bussen slänga käft med 2-3 Helsingborgare. När man anlände till Knutpunkten slöt ytterligare huliganer upp och sammanlagt var det väl 10-12 ungdomar som gav sig på och slog ner Helsingborgarna.
Otroligt fegt. Detta är ett problem jag genast ska ta tag i. Här måste även BoIS hjälpa till.

Är studiebesök av typen du gjorde något du kommer att uppmana dina politikerkollegor att göra?
– Absolut!

Är rent av så att fler politiker som kommer att göra liknande nedslag i ”verkligheten”?
– När jag berättade om det för Christer Nilsson (ordf. Landskrona-Kävlinge-Svalövs gymnasieförbund reds. anm.) sa han att han ville göra detsamma.

Kan det vara tänkbart att man gör det inom räddningstjänsten?
– Ja visst kan man tänka sig det. Men statistiken talar för att det blir en lugn kväll, möjligtvis ett larm eller två. I fredagskväll hade polisen 15 larm från Landskrona och ungefär lika många i Helsingborg. Så har polisen bara resurser att ta emot fler ”studiebesök så föreslår jag att man gör det där istället.

Gör du detta ideellt som fritidspolitiker eller får du ersättning?
– Helt och hållet ideellt. Jag betalade givetvis min grekiska sallad som vi åt, själv.

Delar du partikollega Bosse Ringholms åsikt om ”lata poliser”?
– Nej, det gör jag absolut inte. Ringholms uttalande ska nog ses som en frustration över polisens situation. Just den mängd av tid som går åt till rent administrativa polisarbete anser jag att man måste se över. Det kan inte vara meningen att den enskilde polismannen ska ägna så mycket tid som man gör idag åt ”pekfingervals” på tangentbord.

Kommer du själv att göra fler liknande inblickar i vardagen på andra offentliga- eller privata arbetsplatser?
– Det hoppas jag. Får jag chansen så följer jag gärna med blåjackorna på stan.

Gör kommunen tillräckligt för att invånarna ska uppleva Landskrona som en trygg stad där det är värt att uppfostra sina barn, bo och arbeta?
– Är det folkpartiet som formulerat frågan eller? Frågan är av arten ”Har du slutat slå din fru?”, det vill säga omöjlig att svara på. Vi satsar stora resurser på området. Det kommer dock att ta 5-6 månader innan vi ser resultaten av våra ansträngningar. I och för sig så såg siffrorna för mars, bättre ut än på mycket länge. En stor tröst var också det justitieminister Tomas Bodström sa när han gästade Landskrona förra veckan. ”Att städer och platser där man gjort riktade insatser hittills aldrig misslyckats. Utan alltid fört något positivt med sig.”

Ger media en rättvis bild av staden?
– Jag hade önskat att media mer aktivt sökt upp det positiva som händer i staden och oftare skildrat just detta. Jag tror att gemene man är fed up på alla negativa artiklar om Landskrona.
Som motvikt och exempel kan jag ge en solskenshistoria. Det var det äldre paret som varit på fest under påskhelgen men när dom skulle hem vid två-tiden på natten fanns ingen TAXI att tillgå. Så lite smålulliga fick dom sonika vandra hem i natten. I höjd med Sandvången rullade en polisbil upp till dom och undrade hur det stod till. De sa som det var att det inte gick att få tag i någon bil. Då bjöd polisen på skjutsen hem.

Avslutningsvis, vad anser du vara den viktigaste valfrågan i Landskrona?
– Trygghetsfrågan. Det ansåg jag redan vid förra valet också men då skulle borgarna tvunget dra på stort om trådbussarna.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser