Annons

Hög stämning på bosnisk fest

Stämningen var på topp när det bjöds på en musikalisk fest utöver det vanliga i Folkets hus på tisdagskvällen. Meningen från arrangörshåll var att visa upp balkansk kultur och många var det som kom.

Musikerna i Mostar Sevdah Reunion bjöd tillsammans med sångarna Ilijaz Delic och Ljiljana Buttler på en musikalisk upplevelse utöver det vanliga. Ilijaz Delic, i folkmun döpt till zigenarnas souldrottning, jämförs av sina många beundrare med stjärnor som Bille Holiday, Nina Simone och Omara Portuondo. Efter 15 års paus har hon nu gjort comeback med Ilijaz Delic och Mostar Sevdah Reunion. Känsloladdat var det även år 2003 när dessa otroliga musiker från Bosnien spelade på Oslo World Music Festival.

Annons
 

Bandets namn kommer dels från den vackra, gamla staden Mostar i Bosnien och Hercegovina och dels från ordet ”sevdah” som kommer från arabiska och betyder kärlek och lust. Musikstilen, sevdah, är typisk för Bosnien och Hercegovina. En väldigt känslosam och svängig musik som snabbt lockade upp publiken på dansgolvet.

Mostar Sevdah Reunion är bland de bästa på denna sorts musik De är fantastiska förmedlare av den rika balkanska musikkulturen. År 2003 gjorde BBC en dokumentärserie ”European Roots”, bestående av 10 program där det ena programmet ”The Bridge of Bosnian Blues” ger dig historien om Ljiljana, Ilijaz & Mostar Sevdah Reunion. En längre filmversion av dokumentären visades på flera internationella filmfestivaler. Hela historien finns på: www.mostarsevdahreunion.com.

Efter gästspelet i Landskrona kommer Mostar Sevdah Reunion framgöra sin sevdah live den 31 mars i Stockholm där de ska både ge en konsert och uppträda i TV4. Ansvarig för arrangemanget i Landskrona var Almir Lukacevic som också var mycket nöjd med kvällens som också bjöd på vacker folkdans och dito körsång.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser