Annons

Sveriges nyaste golfbana finns i Häljarp

I maj nästa år öppnas Sveriges färskaste 18-hålsbana, par 71 i Häljarp(!).
– Banan är färdig. Vi började grovschakta i januari i år och hela banan var färdigsådd i september. Det är det snabbaste banbygget i landet, säger klubbdirektören för Öresunds Golfklubb, Göran Matsgård, i samband med att medlemmarna fick provspela banans nio första hål under helgen 12-14 november.
Förutsättningarna för att anlägga en golfbana i Häljarp har varit enastående. Exempelvis så byggde Peter ”Foppa” Forsberg en ny bana i Örnsköldsvik ifjol. Där var man tvungen och spränga och röja skog, och då blir kostnaderna därefter, berättar Matsgård.
Enligt uppgifter i media så kostade Foppas golfbana 45 miljoner. I Häljarp kommer man undan med hälften.
Vi kommer att landa någonstans mellan 20-25 miljoner kronor inklusive klubbhus.

Trots den ”facila” byggkostnaden så blir det en högkvalitativ bana.
Arkitekten bakom skapelsen är helsingborgaren Jan Sederholm som hittills hunnit med att rita cirka 150 banor i Norden.
– Han har en stor paljett av idéer och layouter i sitt bagage och här har han skapat klurig bana utan transportsträckor. Det gäller verkligen att planera sitt spel redan från tee, poängterar Matsgård som, trots att banan är byggd på åkermark, inte anser den som platt.
Det finns gott om onduleringar. Det har skapats ruffkullar, bunkrar och inte minst massvis med vattenhinder, 60 000 kubikmeter för att vara nogräknad. På fjorton av hålen är det vatten, säger han och framhåller speciellt hål 4 som löper alldeles vid motorvägen.
Det är ett hål som garanterat kommer att bli omtalat i Golfsverige. Själva greenen ligger på en liten ö i en stor sjö. Förlagan är det världsberömda 17:e hålet på TPC Sawgrass i Florida. Det är världens mest fotograferade golfhål och rankat som ett av världens 18 bästa hål. Som lite kuriosa kan man säga att bara i fjol såldes det 11 000 engångskameror i kiosken som är placerad bredvid hålet. När USA-touren spelas på Sawgrass så ägnas halva sändningstiden åt det spektakulära hålet.

Annons
 

Absolut toppklass är det meningen att greenerna ska hålla. Något som medlemmarna redan vid smygöppnadet glatt kunde konstatera.
– Redan fem månader efter sådd överträffade banorna mångas högt ställda förväntningar, konstaterar en nöjd klubbdirektör och ler i kapp med höstsolen.
Greenerna byggs enligt USGA:s normer, vilket ställer extra höga krav på dränering, gräsfrö och växtbädd samt på skötseln.
Redan nu har vi haft 15 greenkeepers på studiebesök för att studera hur de kan uppdatera sina banor, berättar Matsgård som också tror att de fina greenerna ska locka många spelare att köra några mil extra för att komma till Häljarp för gästspel.
Bra banor lockar bra spelare och i medlemsmatrikeln återfinns Europatourspelaren Christopher Hanell (tillika delägare), bland de 370 personerna som hittills hunnit lösa medlemskap.
– Vi satsar på att bli 1200 medlemmar, 1000 seniorer och 200 juniorer, varken mer eller mindre.

Klubbdirektören framhåller även banans placering som smått unik.
– Här blir det gång och cykelavstånd för många av medlemmarna. Vi tror på en riktig familjebana. Redan nu är vi igång med ungdomsverksamheten och ett 80-tal ungdomar från Häljarp och Asmundtorp har hittat hit. Tittar man sen på detaljplanen för angränsande område så planeras det för fler villor och bostadsrätter och det är väl ingen omöjlighet att flera dessa kommer köpas av golfintresserade.

Vill du veta mer om Öresunds Golfklubb rekommenderas ett besök på www.oresundgolf.se

Fakta
Bakom golfbanan står företaget Svenska Top-Tee AB.
Företaget äger och driver golfbanor i bland annat Halmstad, Stockholm och på Gotland. Banan i Häljarp blir företagets åttonde.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser