Annons

Lundh från Seattle besökte Landskrona

Redan som ung grabb beslutade sig Bertil Lundh, 78 år, för att lämna
Landskrona och emigrera till USA och trots att det gått mer än 50 år sedan han flyttade så har han kvar kontakten med sin barndomsstad.
– Varje morgon klockan fem kopplar jag upp mig på Internet och läser
Landskronadirekt, det är en fantastisk upplevelse,
berättar Bertil Lund på snabbvisit för att besöka barndomsvännerna i BK 34, bollklubbens Frams veteranklubb.
– Som junior spelade jag i Fram och jag minns en gång när vi cyklade till Lund för en match och förlorade, när vi sedan cyklade hem igen så började det regna. Det glömmer jag aldrig, minns han med ett leende och beklagar samtidigt att BoIS tappade mot IFK Göteborg.
– Killarna spelade bra, men det räckte inte. Hoppas det ordnar sig ändå.

Det var strax efter andra världskriget som Åke Lundh, som han hette i
Landskrona, emigrerade efter det att en bekant skrivit på för honom och
garanterat hans uppehälle.
Åke kunde man inte heta i USA, så det fick bli Bertil och på den tiden
krävdes det att någon gick i god för en om man skulle få komma in i USA.

Bertil Lundh hade inte svårt att finna sig tillrätta i USA och det dröjde
inte länge förrän han fick en inkallelse till kriget i Korea.
Jag var där i 16 månader och upplevde kriget på nära håll, väl tillbaka i USA så började jag bygga upp mitt företag inom byggbranschen och det gick riktigt bra, men nu har jag avvecklat det och istället driver jag
tillsammans med min fru Jarene en butik med konstglas som vi haft sedan 1973.

Annons
 

Vid sidan om arbetslivet har Bertil Lundh arbetat mycket med olika former av välgörenhet och ideell verksamhet är något som ligger honom mycket varmt om hjärtat. Som styrelsemedlem Northwest Kidney Centers Foundation Board arbetar han med att hjälpa människor med njursjukdomar.
– Hit kan alla som behöver dialys komma oberoende av inkomst och det tycker jag är mycket angeläget, poängterar Bertil Lund som också är mycket aktiv inom Swedish Council of America som grundades 1972 och som arbetar för att stärka banden mellan Sverige och USA såväl affärsmässigt som kulturellt.
Föreningen utser också sedan 1980 årets svenskamerikan.
– Mitt trevligaste minne var när Astrid Lindgren skulle få utmärkelsen 1986. Hon tackade artigt, men sa sig inte kunna resa till USA för att ta emot utmärkelsen. Jag fick då tillfälle att träffa henne i Stockholm och det var mina fem bästa timmar med en fantastisk människa och senare kom hon också över för att ta emot sitt pris, minns Bertil Lundh med välbehag och själv fick han för några år sedan ta emot Nordstjärneorden för sina insatser i förbindelserna mellan USA och Sverige.
– Det var en stor ära som jag verkligen värdesätter, avslutar han innan det är dags att resa vidare med sina vänner från USA för studiebesök i Lund.
– Och nu hoppas jag bara att BoIS klarar nytt allsvenskt kontrakt. Det hade varit härligt att få läsa om hemma i Seattle.


Fakta
Nordstjärneorden var före år 1975 avsedd som belöning för svenska och
utländska ”medborgerliga förtjänster, för ämbets- eller tjänstemannagärning, för vetenskaper, vittra, lärda och nyttiga arbeten samt för nya och gagneliga inrättningar”. Tecknet bär ordens devis ”Nescit occasum”. (Den vet inte av någon nedgång). Till orden hör en medalj ”Nordstjärnemedaljen”. Från 1975 utdelas Nordstjärneorden till utländska medborgare eller statslösa.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser