Annons

Hockeylandskamp i Landskrona

I skuggan av World Cup bjuds det på hockeylandskamp i Landskrona när de svenska damerna ikväll tar sig an Finlands tjejer i den första av tre
landskamper.
– Vi brukar ha tuffa och kvällens match lär inte bli annorlunda, säger Peter Elander, svenska förbundskapten som i dagarna nio kört hårt med tjejerna i Landskrona.
– Spelarna trivs bra i Landskrona, det har blivit något av vår hemmahall. Bemötandet från kommunen är jättefint och vi känner oss lite som Landskronas lag, poängterar Peter Elander som också hoppas att Landskronaborna skall hitta ut till hallen ikväll när tjejerna spelar med nedsläpp kl 19.
I det svenska laget spelar fyra tjejer från Skåne, Pernilla Winberg,
Katarina Timlars, Maria Rooth och Nina Söderberg som samtliga spelade med i Limhamn förra säsongen.
– Men det blir inte mer, trots att vi slutade som tvåa i SM i fjor har laget upplösts, poängterar Maria Rooth som fått sin hockeyfostran i Rögle och nu söker sig norrut till hårt satsande Mälarhöjden.
Jag vill spela hockey och då finns det inte några alternativ, menar Maria och hennes tre lagkompisar funderar nu över sin framtid.
– Klart är att jag vill fortsätta spela, men var vet jag inte nu, poängterar Nina Söderberg medan Peter Elander gärna sett att Skåne satsat på ett tjejlag som kunde möta tjejer från andra distrikt.
Ett Team Skåne skulle var helt perfekt för tjejerna när de blir för gamla för att spela med killarna. Men tyvärr är jämställdheten inom idrotten eftersatt i Skåne jämfört med exempelvis Västerbotten. Det är ingen tillfällighet att världens kanske bästa damlag kommer från Umeå. Här har vi mycket att lära oss i Skåne, menar Peter Elander som är anställd som förbundskapten över VM i Sverige och Linköping 2005 och OS i Turin 2006.
– Satsningen på såväl VM som OS är mycket ambitiös och i OS har vi ett brons att försvara och en VM-medalj på hemmais är målsättningen, tror Peter som lagt upp ett tufft träningsprogram inför turneringarna.

Närmast handlar det om tre landskamper mot Finland, sen väntar en turnering i Kanada om några veckor och i november reser laget till USA för nya matcher.
– USA och Kanada ligger långt framme vad gäller damhockeyn och vårt mål är att på sikt komma upp i deras klass. Vi har ett ungt lag med finna utvecklingsmöjligheter.
Tjejkronorna överraskade positivt med att ta en bronsmedalj på OS och laget innehåller också en del spännande profiler. Målvakten Kim Martin var strålande under OS och Gunilla Andersson är en mycket stabil back medan Maria Rooth räknas till en av världens främsta anfallare.
Unge Pernilla Winberg, 15 år, tillhör tillsammans med Elin Holmlöv från AIK de stora framtidshoppen och båda lär finnas på isen idag när Finland kommer på besök.

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser