Annons

Strand blir spa-anläggning med skönhetsoperationer?

Det kan vara slutdansat på nöjespalatset Strandpaviljongen. Framtiden kan istället komma att vila på skönhetsoperationer, en SPA-anläggning och krogverksamhet.

Nya Strand har blivit ett ekonomiskt sorgebarn för kommunen och sedan invigningen 1994 har kommunen förlorat närmare 8,5 miljoner i uteblivna intäkter efter att konkurser som kantat verksamheten under senare år.
– Ett sätt för kommunen att slippa ytterligare kostnader kan vara att lägga om verksamheten och därför undersöker vi nu alternativa användningsområde tillsammans med olika intressenter, förklarar kommunalrådet Niklas Karlsson som dock betonar att ingenting är avgjort.
– Vi måste först få fram de ekonomiska förutsättningarna och det lär dröja ytterligare några veckor och innan dess kan vi inte säga något definitivt.

Annons
 

Tidigare i år var det annars klart att krögaren Mats Wilhelmsson, som drev gamla Strand från mitten av 1980-talet och sedan nybyggda Strand under tre år, fram till 1997, skulle ta över som ansvarig igen efter all ekonomisk turbulens som kantat nöjespalatset.
– När vi tittade närmare på vilket skick lokalerna var i så stod det klart att det skulle krävas investeringar på ytterligare minst 1,5 miljoner för
att sätta lokalerna i skick igen efter år av misskötsel och vad jag förstår så är kommunen tveksam till att satsa ytterligare pengar i Strand med en oviss framtid,
påpekar Mats Wilhelmsson som också har förståelse för kommunens resonemang.
– Visst, man skall vara försiktig med kommunala medel. Men samtidigt är jag som krögare och kommuninvånare mycket kritisk till hur kommunens tjänstemän skött hanteringen av Strand genom åren. Det är ett ekonomiskt slöseri som man knappast hade tillåtit sig om det hade handlat om den egna plånboken.

Frågan om att konvertera Strand till en lokal för skönhetsoperationer hänger samman med att Citadellkliniken börjar bli trångbodd och behöver utrymme för expansion. Och ett vackrare läge för skönhetsoperationer lär knappast finnas. Dessutom finns intresse för att öppna en SPA-anläggning i anslutning till kliniken medan restaurangen i tillbyggnaden skulle vara kvar.
– Det är viktigt att påpeka att en ombyggnad kommer att finansieras av de nya hyresgästerna och inte belasta skattebetalarna. Det är förutsättningen för att den här uppgörelsen skall bli verklighet, understryker Niklas Karlsson.

Efter det att Mats Wilhelmsson lämnade Strand 1997 har verksamheten kantats av konkurser och nedskärningar på verksamheten. Senaste arrendatorn, Henrik Uhlmann, tvingades ge upp i början av året och sedan dess har Strand stått öde och tom med undantag för några få specialevenemang.
Nu talar det mesta för en återgång till delar av den verksamhet som gjorde att den första anläggningen byggdes 1892 för att erbjuda stärkande bad och nyttigt brunnsvatten Inför Landskronas 500-årsjubileum 1913 revs den gamla restaurangen och en ny byggdes upp efter ritningar av Fredrik Sundberg.
Krogen byggdes sedan till inför Festivalen 1963 och återuppbyggdes efter branden 1993 i samma stil som tidigare.

Fakta
Spa är en ort i provinsen Liège i Belgien. Platsens mineralhaltiga källor,
omtalade redan under antiken, gjorde under 1700- och början av 1800-talet Spa till en av Europas främsta kurorter, och dess namn kom att bli ett allmänt ord för sådana etablissemang.
Källa:Nationalencyklopedin.

© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser