Annons

Landskrona Marathon 25-årsjubilerade

Något deltagarrekord blev det inte när Landskrona Marathon genomfördes för 25:e året i rad. Noterbart dock var att loppets förste segrare, Magnus Berg från Malmö, åter stod på startlinjen.
– Jag brukar springa en fyra, fem maror om året, berättade Magnus Berg, som fyllda 55 år, inte räknade med att upprepa triumfen från den 10 maj 1980 då han vann på den fina tiden 2 timmar, 32 minuter och 28 sekunder.
– Nej, nu är jag glad om jag kan hålla mig runt tre timmar, sa han leende och konstaterade samtidigt att långloppen inte längre drar några större skaror till startlinjen.
– Tyvärr blir det allt färre som satsar på maraton. För tjugo år sedan hade vi omkring 60 löpare i Sverige som sprang maran på två och en halv timme. Idag är det bara tiotalet löpare som gjort den tiden.
Magnus Berg hade själv sin storhetstid på 1970-talet. Han blev svensk
mästare 1975 på tiden 2.17.45, en tid som få, om någon, svensk maratonlöpare presterar i dag. Nu tävlar Magnus Berg i 55-års-klassen och blev för en månad sedan trea i europamästerskapen för veteraner i Århus med tiden 2.50.31.
– Jag springer en tio, tolv mil i veckan och kommer om några veckor att springa i veteran-VM som avgörs i Karlstad. Så dagens mara tar jag lite som träning.
Även om deltagarantalet minskat från toppar på runt 350 löpare till gårdagens 150, så låter sig arrangerande GF Idrott inte nedslås av detta dystra faktum.
– Nej, vi kör på och det är fortfarande kul att arrangera loppen. Även om det är mycket jobb, poängterade Kurt Holmgren som såg till att allt klaffade när löparna gav sig ut på banan.
I startfältet fanns också GF Idrotts Lars Åke Engdahl som igår sprang sin 15 Landskronamara.
– För mig är maran en tuff utmaning och jag började springa för att hålla lite koll på vikten, poängterade Lars Åke Engdahl som igår tränade lite inför årets stora uppgift.
– Vi är fem löpare från GF Idrott som skall åka över och springa New York Marathon, det blir en häftig upplevelse. Tidigare har jag sprungit i Berlin och det var lite häftiga än här i Landskrona.
För Kurt Holmgren och han klubbkompisar i GF Idrott handlar mycket om att få tävlingarna att klaffa och löparna att trivas.
Nu har vi fint väder och banan är bra, så förutsättningarna är bra för
fina tävlingar,
menade Kurt Holmgren medan Lars Åke Engdahl var lite orolig för att värmen skulle bli för svår.
– Det är tufft att springa en mara om det är för mycket sol, då blir värmen besvärlig. Men det gäller att hushålla med krafterna så kommer det säkert att gå bra.
Vad gäller banrekordet för maratondistansen så sattes det av Rodrigo
Camacho, boliviansk OS-löpare som tävlade för Björnstorps IF, 1992 och
ligger på 2.21.58 och det rekordet lär säkert stå sig ytterligare några år
med tanke på det vikande intresset för långloppen.
Gårdagens maraton utgjorde också DM för Skåne och ingår i Skånes Veterancup.


Fakta
Ett maratonlopp fastställdes 1921 av IAAF till 26 engelska mil 385 yards (42 195 m). Då banorna är olika noteras inga officiella rekord. Världsbästa tid t.o.m. 2001 var 2.05.42 av Khalid Khannouchi, Marocko, för herrar (1999) och 2.18.47 av Catherine Ndereba, Kenya, för damer (2001).
Den franske historikern Michel Bréal föreslog en löpning Marathon-Athen i första OS 1896, inspirerad av legenden om budbäraren Feidippides lopp 490 f.Kr. Maratonlöpning förekom inte i antikens OS. Det äldsta årliga
maratonloppet är Boston Marathon. Under senare tid har årliga maratonlopp i storstäderna samlat tiotusentals deltagare, t.ex. i New York sedan 1970, Stockholm sedan 1979 (Stockholm Marathon) och London sedan 1981 (32 899 fullföljde 2002).

Annons
 


© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser