Annons

Ljus i mörkret för Landskronavarvet?

Ett svagt litet hopp för varvsnäringen i Landskrona har väckts efter det att ägarna till Landskronavarvet, Fosen Mekaniske Verkstäder, är ytterst nära en miljardorder omfattande tre nya fartyg till Stena-rederiet Stena Ro Ro.
– Förhoppningsvis skall beställningen ge oss en del jobb, men det är för
dagen oklart vad det kan komma att handla om,
berättar Landskronavarvets vd Leif Clevström som trots en tunn orderbok ser fortsatt optimistiskt på framtiden för varvet.
– Den här ordern kan på sikt bli ett genombrott även för vår del och
dessutom skickar vi ut en del offerter på skrovbygge, så hoppet lever.

Idag är ett tiotal personer sysselsatta med diverse legoarbete på Landskronavarvet. Men eftersom Fosen inte förfogar över någon bädd för fartygsbygge i Norge slår bolaget vakt om varvet i Landskrona för eventuella framtida fartygsbygge.
Fosen, som tvingats göra sig av med stora delar av personalstyrkan, kommer nu att återanställa omkring 200 personer för att utrusta de nya fartygen vars skorv troligtvis kommer att byggas i Ryssland.
– Här handlar det både om kapacitet och att följa en uppgjord tidplan. Men även om vi inte får bygga skroven så räknar jag med att en del jobb kan hamna på Landskronavarvet, avslutar Leif Clevström.

Annons
 

Uppåt värre var det för Fosen Mekaniske Verkstäder 2001 när skrovet till lyxkryssaren ”The World” färdigställdes på Landskronavarvet. Då hade företaget omkring tusen anställda. Men sen kom krisen och Fosen fick friställa de flesta anställda.
Kanske var denna svenska order vändningen som såväl Fosen Mekaniske Verkstäder som Landskronavarvet så länge hoppats på?

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser